Stadler levert weer aan Wales

Advertentie

De Stadler CITYLINK tramtreinen (of te wel Lightrail) en FLIRT treinen zullen binnenkort een bekend gezicht worden op de netwerken van Wales and Borders en Metro van Zuid-Wales. In totaal zullen 71 Stadler-treinen vanaf 2022 op beide netwerken rijden. Hiermee wint Stadler opnieuw een grote order in het Verenigd Koninkrijk.

Naar het voorbeeld van Cardiff Treherbert, Aberdare en Merthyr Tydil zullen 36 citylink Lightrail treinen gaan – een gecombineerde 25 kV elektrische en een batterij, rijden. Deze treinen markeren de terugkeer van “Trambetriebs” naar de straten van Cardiff na meer dan 70 jaar. De overige 35 bestelde treinstellen zijn van het type FLIRTS 11 bediend dieselelektrische (DMU) en hun 24 een trimodale aandrijving die de mogelijkheden van een dieselelektrische aandrijving, een elektrische aandrijving en batterij gebruikt. De 11 DMU zullen worden ingezet op het Zuid-Wales Metro-netwerk tussen Maesteg, Ebbw Vale en Cheltenham. De 24 treinstellen zullen via Cardiff verbinden met de naar het zuiden gerichte Vale of Glamorgan in dieselmodus met bestemmingen ten noorden van de hoofdstad van Wales in elektrische modus.
Het gebruik van batterijen in trams en het concept van een trimodale rijden zijn beide toekomstgericht en kostenefficiënte oplossingen om ervoor te zorgen aan de ene kant de milieuvriendelijke werking op geëlektrificeerde lijnen ten noorden van Cardiff en een zogenaamde “intelligente elektrificatie” mogelijk te maken. Deze “slimme elektrificatie” dat de treinen kan worden gewaarborgd zelfs op niet-lijnen van elektrische modus zonder dezelfde hoge infrastructuurkosten voltooid om te veroorzaken die gemaakt zouden worden, zoals de 55 bruggen moesten worden gemonteerd op de baan.
Alle treinen worden uitgerust met airconditioning, stopcontacten op alle zitplaatsen en grote schermen die passagiers voorzien van up-to-date informatie. Bovendien hebben alle treinen plaatsen voor maximaal zes fietsen en een vlakke toegang om het in- en uitstappen met kinderwagens en scootmobielen te vergemakkelijken. Ook zijn lawaai en trillingen teruggebracht tot een minimum. Bron en foto’s: Stadler