Stadler levert 56 trams aan HAVAG

Advertentie

Stadler en Hallesche Verkehrs-AG (HAVAG), een bedrijf van Stadtwerke Halle Group, hebben vandaag het contract voor 56 TINA-trams ondertekend. Voor Stadler is dit de vierde order voor het innovatieve voertuigconcept. Vanaf eind 2025 rijden de eerste van deze serie door de stad aan de Saale, waarmee de klimaatvriendelijke OV-overgang daar verder wordt bevorderd.
Stadler bracht de nieuw ontwikkelde TINA-tram begin 2020 voor het eerst op de markt en wist al na twee jaar vier bestellingen binnen te halen. Na de eerste bestelling in 2020 door HEAG Mobilo GmbH uit Darmstadt, de vervolgbestellingen van Schweizerische Baselland Transport (BLT) en Rostocker Strassenbahn AG (RSAG), heeft HAVAG nu ook gekozen voor TINA-trams. Deze successen in zeer korte tijd bevestigen dat het innovatieve voertuigconcept voldoet aan de hoge eisen van passagiers en klanten. TINA staat voor “Totally Integrated Low Floor Drive”. Met deze aandrijving kunnen de 100% lagevloervoertuigen nog ruimer, consistenter en comfortabeler worden gemaakt voor de passagiers.

Diverse soorten

Er werden tweerichtingsvoertuigen besteld met twee verschillende lengtes, die naar wens kunnen worden gebruikt. 39 voertuigen van het toekomstige type MGT-M zullen plaats bieden aan 166 passagiers, waarvan 64 in stoelen, over een voertuiglengte van ongeveer 30 meter. De MGT-XL, die 45 meter langer is, wordt 17 keer gebouwd en biedt plaats aan 267 passagiers, van wie 96 zittend.
“We willen dat de inwoners van Halle en hun gasten vrij hun type mobiliteit kunnen kiezen. De keuze voor het openbaar vervoer wordt steeds vaker gemaakt als de algemene voorwaarden kloppen en het aanbod aantrekkelijk en handig is. En dat is precies wat de nieuwe trams hier in Halle zullen garanderen. Daarom heeft de deelstaat Saksen-Anhalt deze belangrijke stap naar mobiliteitsverandering in de stad aan de Saale genereus gefinancierd”, verklaarde Sven Haller, staatssecretaris van Verkeer van Saksen-Anhalt, bij de ondertekening van het contract.
Een feestdag
“Vandaag is een geweldige dag voor de passagiers van Hallesche Verkehrs-AG – na een meerjarig aanbestedings-, besluitvormings- en gunningsproces hebben we een contract getekend voor de productie en levering van 56 ultramoderne trams en kijken ernaar uit om onze passagiers vanaf 2025 nog betere service, comfort, ruimte en veiligheid te bieden. Onze nieuwe trams zullen worden gekenmerkt door een passagierscompartiment met airconditioning dat niet opwarmt in het warme seizoen, stiller rijcomfort, grotere deurbreedtes, geen trappen door het hele voertuig, bredere gangpaden, verbeterde stopmogelijkheden, moderne informatiesystemen en innovatieve chauffeurs assistentiesystemen, ook voor het vermijden van aanrijdingen”, zegt HAVAG-bestuurslid Vinzenz Schwarz.
“De ondertekening van het contract vandaag is een sterk signaal voor klimaatvriendelijke mobiliteit in Halle (Saale) en een investering in de toekomst. De stad Halle (Saale) en HAVAG zijn opnieuw pioniers: we denken samen aan mobiliteit, duurzaamheid en klimaatbescherming. Deze investering laat de mensen van Halle heel direct zien wat moderne en tegelijkertijd milieuvriendelijke openbaar vervoermogelijkheden bieden in onze stad aan de Saale”, zegt burgemeester Egbert Geier van Halle.

Comfortabeler, stiller en dus milieuvriendelijker

Bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie voertuigen werd bijzondere aandacht besteed aan het passagierscomfort. De volledig traploze, barrièrevrije voertuigen hebben een ruim interieur met airconditioning en ruime multifunctionele ruimtes die het comfortabel vervoeren van kinderwagens en rolstoelen mogelijk maken. Maximale doorgangshoogten en panoramische ramen zorgen voor een open gevoel van ruimte, moderne monitoren dienen voor goed leesbare passagiersinformatie. Alle nieuwe trams zullen beschikken over moderne kaartautomaten, een videobewakingssysteem en het BIOS-systeem – een nieuwe technologie ontwikkeld in Halle voor betere informatie en oriëntatie voor blinden en slechtzienden in het lokale vervoer.

“We zijn verheugd dat met TINA de nieuwste tramgeneratie van Stadler in Halle (Saale) zal worden gebruikt”, zegt Ansgar Brockmeyer, Executive Vice President Marketing & Sales bij Stadler. “Deze deal is nu de vierde bestelling en ondersteunt het succes van het innovatieve TINA-voertuigconcept. De nieuwe voertuigen zullen een nieuwe dimensie krijgen op het vlak van passagierscomfort en gebruiksvriendelijkheid. Op het gebied van veiligheid zal een nieuw type aanrijdingsbeveiligingssysteem de veiligheid van het tramverkeer verder vergroten.”

HAVAG heeft momenteel in totaal 102 trams op 14 lijnen in Halle

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.