Stadler kan een hele vloot in Slovenië leveren

Advertentie

Stadler ontwikkelt en bouwt 26 enkel- en dubbeldek treinstellen voor de Sloveense staatsspoorweg Slovenske Železnice. De order omvat elf FLIRT EMU-treinen, vijf FLIRT DMU-treinen en tien KISS EMU-treinen met een optie voor 26 extra voertuigen. De verschillende treintypen zijn zo ontworpen dat ze ook gemengd kunnen worden gebruikt. Voor Stadler is het de eerste order uit Slovenië , na een lang succes in ander landen.
Al in de late jaren 1990 had Stadler een contract aangevraagd voor 30 treinstellen in Slovenië maar verloor toen deze aanbesteding. “We zijn blij dat het nu 20 jaar later, bij de tweede poging, dat we de overhand konden krijgen in Slovenië”, zegt Peter Spuhler, eigenaar en voorzitter van Stadler. Hij ging samen met sales manager Peter Jenelten naar Ljubljana om daar samen met Dusan Mes, general manager van Slovenske Železnice, om de grote order voor 26 en double-deck treinen voor de Sloveense nationale spoorwegen persoonlijk ondertekend.
Meer dan 1500 FLIRT verkocht
De FLIRT, de bestseller van Stadler, is al meer dan 1500 keer verkocht in 18 landen. Er is ook veel vraag naar de KISS: deze is bijna 300 keer verkocht in 11 landen. Al met al rijden er Stadler-treinen in 41 landen.
De FLIRT’s met één verdieping zijn bedoeld voor grensoverschrijdend verkeer tussen Slovenië, Oostenrijk en Kroatië. Ze zullen ook in deze landen worden goedgekeurd. De twee verdiepingen tellende KISS zal routes in Slovenië bedienen. De levering van het eerste voertuig is gepland 24 maanden na de ondertekening van het contract. Bron en foto’s: Stadler Rail Zwitserland.