Stadler en Transitio presenteren nieuwe dubbeldekkertrein voor Mälardalstrafik

Advertentie

Het is druk op de InnoTrans in Berlijn. De ene na de andere nieuwe trein zicht officieel het daglicht. Samen met de Zweedse leasemaatschappij voor railvoertuigen Transitior presenteert Stadler vandaag de elektrische dubbeldekker voor Mälardalstrafik (voorheen Mälab). De treinen opereren onder de merknaam Mälartåg en worden gebruikt op vier routes ten westen van Stockholm rond het Mälaren-meer. De bestelling voor Mälardalstrafik is de eerste oproep van het raamcontract dat Stadler in 2014 met Transitio heeft afgerond. Na de ondertekening van het contract in april 2016 heeft Stadler het indrukwekkende voertuig in slechts twee jaar op de rails gezet.
De Mälardalstrafik dubbeldekker maakt indruk met zijn prestaties in de winter: Voor ernstige winterhardheid met o.a. afgesloten machinekamers, wagens met loopbruggen, sneeuw schraper tussen de draaistellen en carrosserieën, warmteterugwinning, de vloerverwarming en goede isolatie dragen mee tot goede resultaten. Uitgerust met dit pakket is het Nordic voertuig binnenkort al succesvol in Noorwegen, Finland, Estland, Rusland en Wit-Rusland.
Dankzij de lichtgewicht aluminium constructie van de carrosserieën en de nieuwste aandrijftechnologie kan het energieverbruik en bijgevolg de bedrijfskosten aanzienlijk worden verlaagd. Een van de innovatieve technische oplossingen is de droge transformator, waarvoor geen olie als koelmiddel nodig is. Deze technologie heeft zich al bewezen bij Stadler FLIRT treinen die bij SBB in gebruik zijn en op die treinen resulteren in een gemiddelde besparing van 7,5 procent van het totale energieverbruik op basis van het eindrapport in mei 2018 van het Zwitserse Federale Bureau van Transport BAV.
In de nieuwste generatie Stadler-dubbeldekkertreinen kunnen 357 passagiers een comfortabele stoel (inclusief klapstoelen) met verstelbare rugleuning vinden, met veel beenruimte en geniet van luxe zakelijke comfort met werktafels, stopcontacten, WiFi. Elke trein heeft drie toiletten, bij Stadler houden ze van comfort. Foto: Stadler op de InniTrans in Berlijn