Stadler eerste FLIRT voor Azerbeidzjan

Advertentie

De Azerbeidzjan-spoorweg (ADY) en Stadler hebben een contract getekend voor de levering van tien FLIRT driedelige-treinen. Vier treinen zijn geconfigureerd als Interregio met dieselaandrijving en drie elektrische meerdere eenheden als Interregio en Regio. ADY heeft verschillende keren rollend materieel bij Stadler besteld, inclusief slaapwagens voor de internationale route tussen Azerbeidzjan en Turkije, en dubbeldeks KISS-treinen. Nu wint Stadler voor het eerst een order uit Azerbeidzjan voor zijn bestseller FLIRT.
“We zijn erg blij dat ADY nu ook de FLIRT aan zijn vloot toevoegt na verschillende bestellingen voor Stadler-voertuigen. Met de vijfdelige treinen uit de FLIRT-familie krijgt ADY een ultramodern voertuig. ADY krijgt de eerste diesel-elektrische FLIRT die aan alle GOST-eisen voldoet” zegt verkoopmanager Ansgar Brockmeyer.
Momenteel is in Azerbeidzjan een breed opgezet infrastructuurproject aan de gang. Veel hoofdlijnen worden omgezet van 3 kV DC naar 25 kV AC. Zodat ADY tijdens deze omschakeling met voldoende treinen kan blijven rijden, worden eerst de vier diesel-elektrische FLIRT’s gebouwd. De eerste treinen worden volgens het contract in 2022 bij ADY afgeleverd.

Meer over de treinen

De FLIRT voor ADY zijn ontworpen voor de Russische breedspoor 1520 millimeter. Het GOST-profiel met een voertuigbreedte van meer dan 3,48 meter en een voertuighoogte van meer dan 4,60 meter leidt binnen tot royale ruimte. De Interregio-treinen worden gekenmerkt door meer comfort, ze hebben een bistro en in eersteklas comfortabele stoelen met elektrische bediening. De Interregio DMU is 106,76 meter lang en biedt plaats aan 271 passagiers. De diesel-elektrische FLIRT heeft een extra korte carrosserie, de PowerPack, waarin de vier dieselmotoren en delen van de voortstuwingsapparatuur zijn ondergebracht. De Interregio EMU zijn 92,96 meter lang. Ze bieden plaats aan 236 passagiers. De Regio-EMU is ook 92,96 meter lang. Ze bieden 255 passagiers een zitplaats en extra sta-ruimte voor korte ritten in het lokale verkeer. Bron en foto’s: Stadler en de Stadler Facebook pagina.