Stadler 75 jaar jong( Deel 1)

Advertentie

De mensheid maakt al bijna 200 jaar treinen. Het begon natuurlijk allemaal in England. Nederland vierde drie jaar geleden het 175 jaar bestaan van de Spoorwegen, Amersfoort ligt nog vers in ons geheugen.
Namen als Bombardier, Alstom, Siemens, CAF kennen treinliefhebbers allemaal. Ook treinfabrieken buiten Europa, vooral China en Japan, doen van tijd tot tijd iets van hun laten horen. In het land waar treinreizen een belevenis is Zwitserland. In dit land is Stadler dé bouwer van treinen. Soms heel bijzondere, denk maar eens aan de vele tandradbanen, die over de hoogste bergen rijden.
Voor deze Zwitserse treinfabriek is 2017 een heel speciaal jaar, dan viert Stadler haar 75-jarig bestaan. Op 20 mei, openen ze deuren op de productie plaats in Bussnang, maar ook van Altenrhein en Winterthur). De details hoe Stadler dit jubileum gaat vieren volgen nog. Reken er op dat dit met veel precisie gaat, net al bij de bouw van hun treinen. De FLIRT en de KISS zijn mooie voorbeelden. Sinds kort rijden de derde generatie FLIRT treinen ook in Nederland bij de NS en in Limburg bij ARRIVA. Foto’s: Stadler, NS en ARRIA.