Sprinters krijgen eerder wc

Advertentie

wc logoAl moeten we onze plas nog even ophouden, maar alle Sprinters, de stoptrein die bedoeld is voor kortere ritjes, krijgen midden 2021 een wc aan boord. Dat is ruim 3 jaar eerder dan gepland. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) maandag geschreven aan de Tweede Kamer.
Het was volgens sommige Tweede Kamerleden al langere tijd een doorn in het oog en drongen dus aan op de terugkeer van de wc in alle treinen. Nu hebben de zogenoemde Sprinter Light Trains (SLT’s) en een aantal oudere generatie Sprinters geen wc. De SLT-sprinters zullen midden 2021 alsnog alle over een toilet beschikken. Het gaat in totaal om 131 treinstellen. De Nederlandse Spoorwegen beginnen in het eerste kwartaal van 2018 met het plaatsen van de toiletten. Waarom dit nog vijf jaar moet duren, snappen wij niet helemaal. Dat is volgens Mansveld een complexe operatie. “Een bestaand type toilet wordt nu ingebouwd in een nieuw type treinstel dat niet is ontworpen voor het plaatsen van toiletten”, schrijft ze. NS onderhandelt momenteel met verschillende leveranciers om de klus te klaren. Elk treinstel krijgt één toilet, dat ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Om de reizigershinder als gevolg van volle treinen te beperken heeft NS gekozen voor een ombouwschema van ongeveer 3 treinstellen per maand”, schrijft Mansveld.

Op dit moment loopt ook een traject om nieuwe Sprinters te bestellen. Die nieuwe treinen – de zogenoemde Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) – zullen natuurlijk weer over een toilet beschikken. Volgens berichten zijn CAF (Spanje) en Alstom (Frankrijk) in de race om de nieuwe order binnen te halen. Vanaf 2018 zullen de SNG’s instromen. Bron: Treinreisger en Tweede Kamer

WC in de Taiwan HighSpeedRail
Een vacuümtoilet met beugels voor gehandicapten in een Taiwanese HSL trein. Foto: Wikipedia