Spoorwegprijs voor  Coradia iLintproject naar Nedersaksen

Advertentie

Het logo van de European Railway Award (copyright Alstom, R. Frampe)

Het Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) heeft de European Railway Award 2021 gekregen voor een groot project, om waterstof te testen als brandstof in het normale spoorwegverkeer.  Partners hierbij waren Alstom, de deelstaat Nedersaksen, Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser Gmbh (EVB) en het gas- en engineeringsbedrijf Linde. Een belangrijke rol in het geheel speelden twee Coradia iLint waterstoftreinstellen van Alstom, die van september 2018 tot eind februari 2020 met succes 180.000 kilometer in het reguliere reizigersverkeer per spoor in Duitsland aflegden. De proeven bewezen – aldus Alstom – dat waterstof een betrouwbaar en emissievrij alternatief is voor regionale dieseltreinen op niet geëlektrificeerde baanvakken. De serieproductie van deze innovatieve treinstellen wordt nu gestart en de eerste met waterstof aangedreven trein van deze serie zal vanaf 2022 in de normale Duitse reizigersdienst worden ingezet.

Reëel alternatief

De Coradia iLint onderweg (copyright Alstom, R. Frampe)

Het gezamenlijke Coradia iLint project was voor de prijs genomineerd door een jury bestaande uit CEO’s van de spoorwegindustrie, EU-beleidsmakers, vroegere winnaars en geselecteerde journalisten. De jury prees in zijn verklaring de uitstekende samenwerking tussen de partners, met als resultaat dat zij de waarde van de waterstoftrein voor het milieu afdoende bewezen. Directeur Carmen Schwabl van de LNVG verklaarde: ‘Het was ons doel een reëel alternatief te bieden voor de dieseltractie, dit klaar te maken voor de markt en te gebruiken in de dagelijkse reizigersdienst.’ Zij zwaaide de landsregering van Nedersaksen lof toe, toen ze opmerkte: ‘Het spreekt niet vanzelf dat een overheidsinstantie een technische ontwikkeling van deze omvang stimuleert en begeleidt’.

European Railway Award

De European Railway Award is een onderscheiding van de European Association of Railway Suppliers (UNIFE) en van de Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER). Vrij vertaald is de UNIFE een Europese organisatie van circa 100 bedrijven, die actief zijn op het terrein van spoorwegsystemen en –infrastructuur. De CER verenigt 75 bedrijven in de Europese Unie die zich bezighouden met spoorvervoer en infrastructuur en de stem van deze bedrijfstak wil zijn bij de Europese beleidsmakers. Beide organisaties zijn gevestigd in Brussel. De Railway Award wordt 2007 ieder jaar uitgereikt voor uitstekende prestaties op het vlak van de ontwikkeling van economisch en ecologisch duurzaam spoorwegvervoer.

Bron:  Alstom

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie