Spoorwegmuseum rolt de rode loper uit

Advertentie


Op woensdag 4 oktober om 16.00 uur opent het Spoorwegmuseum ‘Vorstelijk Reizen’. De acteurs van het Spoorwegmuseum spelen voor het eerst de nieuwe voorstellingen. Kinderen die verkleed komen als prins of prinses hebben de hele dag gratis entree tot het museum.

‘Vorstelijk reizen’ brengt Koninklijke collectie tot leven

Tegenwoordig reist het Koningshuis slechts sporadisch met de trein. Dat was vroeger wel anders. Koningen en koninginnen gingen veelvuldig op reis en gebruikten daarvoor prachtige salonrijtuigen. Het Spoorwegmuseum beschikt over een unieke Koninklijke collectie, waaronder drie salonrijtuigen en een Koninklijke wachtkamer. Rond deze bijzondere collectie heeft het Spoorwegmuseum nu een nieuwe presentatie gemaakt: ‘Vorstelijk Reizen’. Vorstelijk reizen vertelt het verhaal van de Koninklijke treinreizen en wordt op woensdag 4 oktober feestelijk geopend in het Maliebaanstation. Kinderen die verkleed als prins of prinses komen hebben gratis entree.

Vorstelijke collectie

Het Spoorwegmuseum bezit een prachtige Koninklijke collectie. Naast de Koninklijke treinen zoals salonrijtuigen 1, 8 en 9 is ook de Koninklijke wachtkamer één van de bijzondere plekken in het museum. Plekken die historie ademen. Bezoekers die straks langs de Koninklijke stukken lopen, zullen merken dat er iets aan de hand is. Er komen geluiden uit de rijtuigen en je kunt meeluisteren met het treinpersoneel. Het zijn ‘flashbacks’ uit het verleden, korte fragmenten waarin het treinpersoneel praat over het werk. Op deze manier krijgt de bezoeker een idee wat de gang van zaken was in de Koninklijke trein. De acteurs van het Spoorwegmuseum kruipen in de huid van Koninklijke personages. Zij spelen nieuwe voorstellingen bij Salonrijtuig no.1 van koningin Anna Paulowna. Ook bij de Koninklijke wachtkamer is reuring. Er staan twee apparaten tegen de muur. Dit zijn zogenaamde ‘chronoscopes’, waarmee je door de muur heen en terug in de tijd kan kijken. Bezoekers gaan mee terug naar het jaar 1914. In mei van dat jaar brengt koning Christiaan X van Denemarken een staatsbezoek aan het Nederland van koningin Wilhelmina. Door een zenuwachtige stationschef verloopt dit bezoek niet geheel vlekkeloos. Foto: Spoorwegmuseum.