Spoorwegmuseum krijgt Hondekop in goud

Advertentie

Van 16 t/m 24 april staan tijdens de Nationale Museumweek de pronkstukken van meer dan 300 Nederlandse musea in de schijnwerpers. Met de campagne ‘Ons Echte Goud’ wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse culturele erfgoed. Met dit doel is de Hondekop, één van de beeldbepalende treinen van Het Spoorwegmuseum, verkozen tot ‘Gouden Pronkstuk’. Een 12 meter lange gouden replica van de Hondekop. Het Spoorwegmuseum verzorgt deze week een speciale ‘treinsafari’ en zet de deuren van de echte Hondekop open.

Gouden HondekopOnthulling Gouden Hondekop

Op vrijdag 15 april om 11.00 uur wordt de Gouden Hondekop, in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen en museumdirecteur Marten Foppen, geplaatst op het Domplein. jeroen 2 2Tijdens een mini-collegetour zullen schoolkinderen uit groep 6 en 7 van de Maliebaanschool vragen stellen aan DJ en treinliefhebber Jeroen Nieuwenhuize. Het geheel wordt gepresenteerd door Klaas van Kruistum. De Gouden Hondekop blijft daar het hele weekend staan.

Hondekop: een beeldbepalende trein

De komst van de robuuste Mat ’54 eind jaren 50 baart veel opzien. De trein met de neus en druipogen van een trouwe hond krijgt al snel de bijnaam ‘Hondekop’. Het nieuwe ontwerp van de cabine moet de machinist beter beschermen bij een aanrijding. Door de aflopende zijraampjes kunnen de machinist en de conducteur op het perron oogcontact maken. Vanwege z’n forse gewicht van 210 ton rijdt de Hondekop lekker rustig, maar trekt hij niet erg snel op. In de jaren 70 is het belangrijkste trein van het intercitynetwerk. Museumkaarthouders verkozen de Hondekop tot ‘Gouden Pronkstuk’. De in een gouden kleur beschilderde replica komt tijdens het startweekend van de Museumweek op het Domplein in Utrecht te staan. De echte Hondekop is, in rijvaardige staat en in de originele groene kleur, te zien in Het Spoorwegmuseum.

Programma Spoorwegmuseum (16 t/m 24 april)

In Het Spoorwegmuseum kunnen bezoekers een heuse ‘treinsafari’ doen. Daarbij moet men op zoek naar de dieren in het museum. In de treinenwereld zijn veel dierennamen in gebruik, zo zijn er treinen te vinden met (bij)namen als De Kameel, de Olifant, de Potvis en de Muizeneus. Vind ze allemaal en lees alles over het hoe en waarom van deze vele (bij)namen. De echte (groene) Hondekop staat de hele week aan het perron, tijdens de instaprondleidingen kunnen bezoekers de trein bekijken en vertellen rondleiders alles over deze beeldbepalende trein.

Nationale museumweek

In deze veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud! Van 16 tot en met 24 april staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. U kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Dichterbij dan je denkt!