Spoorwegen en trams 2010

Advertentie

Elk jaar is het een grote verrassing als de boeken spoorwegen en trams weer in de postbus liggen. Je kan een railliefhebber, zoals wij en vermoedelijk u, geen groter plezier doen dan hem of haar deze jaargidsen cadeau te geven. Mocht er geen gulle gever of geefster zijn, dan zit er niets ander op om zelf deze jaarboeken aan te schaffen. Spijt zal je er niet van krijgen.

Editie 2010 is de 32 ste van het spoorweg jaarboek dat weer in ruime mate aandacht besteed aan de ontwikkelingen in het goederenvervoer. Beschreven worden bestaande en nieuwe vervoersstromen, belangrijke stappen in het kader van de openstelling van het Europese spoorwegnet voor de nieuwe vervoerders en ontwikkelingen op het gebied van rollend materieel. Op in totaal 544 bladzijden wordt in full colour verslag gedaan van de belangrijkste ontwikkelingen op spoorweggebied het afgelopen jaar en met een blik vooruit in vrijwel geheel Europa. Voor het eerst wordt ook aandacht besteed aan het spoorwegwezen in Albanië. Het jaarboek is onderverdeeld in landenhoofdstukken met per hoofdstuk een beschrijving van algemene ontwikkelingen, investeringen in verbetering en uitbreiding van spoorweginfrastructuur, de reizigersdienst en het rollend materieel. Ontwikkelingen bij de leasemaatschappijen en bij de industrie-toeleveranciers worden in aparte hoofdstukken beschreven. In Spoorwegen 2010 wordt in het bijzonder de consolidatie in het goederenvervoer beschreven (overname van diverse open access-vervoerders door staatsspoorwegmaatschappijen) en de uitwerking die de huidige economische crisis op het railgoederenvervoer heeft. Aanbevolen voor iedereen die een up-to-date overzicht op prijs stelt van alle belangrijke ontwikkelingen op spoorweggebied binnen Europa.

 
 

TRAMS 2010

Al de belangrijke punten die voor Spoorwegen 2010 besproken worden, gelden ook voor de uitgave Trams 2010 het 240 bladzijden tellende jaarboek over dat andere vervoermiddel op rails de tram. Ook hier wordt per land en stad het tramnet uitgebreid behandeld.. Stad voor stad worden de laatste nieuwtjes besproken waarbij opvalt dat de auteurs met zorg voor details en nauwkeurige beschrijvingen een opmerkelijke betrokkenheid etaleren.

Naast Nederland worden ook de landen België – Duitsland (Noord, Zuid, Oost) – Oostenrijk – Zwitserland – Frankrijk – Italië – Spanje – Portugal – Groot Brittannië -Ierland – Scandinavische landen – Oost- en Zuidoost Europa.

 Als toegift een apart hoofdstuk over Trams in Australië. De reden hiervan ontgaat ons een beetje , al is het heel interessant om te lezen en vooral te bekijken. Misschien is dit wel een luchtballonnetje voor het volgende jaar. Twee nieuwe uitgaven van de uitgeverij Alk, maar dan de treinen en trams buiten Europa.

De boeken Trams en Spoorwegen zijn verkrijgbaar bij de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever. Wees er snel bij want, op is op. Oudere jaargangen zijn soms moeilijk te bemachtigen, maar ook hier geld: probeer het eens bij de uitgever. Bij de uitgever wordt wel een bijdrage van 2,50 in de porto- en verzendkosten berekend. Maar je verdiend de trein- of parkeerkosten.