Spoorwegen 2018 in aantocht

Advertentie

Wat zijn de ontwikkelingen op het spoor? Jaarlijks worden alle ontwikkelingen in heel Europa samengevat in het boek Spoorwegen. Eind januari verschijnt het boek inmiddels voor de 41e keer. Auteur Richard Latten zet nu de laatste puntjes op de i. Voor hem vergt het ieder jaar meer werk om het boek af te ronden, bekend hij in een interview met Treinreiziger.nl.

In het jaarboek Spoorwegen 2018 worden alle ontwikkelingen per land omschreven. Niet alleen op het gebied van reizigersvervoer, maar ook op het gebied van infrastructuur, materieel en goederenvervoer. “Mijn persoonlijke interesse gaat vooral uit naar het goederenvervoer en naar Scandinavië” verklapt Latten. Dat is in het boek niet terug te zien, want ook andere onderwerpen worden minstens zo uitgebreid beschreven.

Het jaarboek Spoorwegen is in uniek in Europa. Voor zover bekend verschijnt er in geen enkel land een jaarboek dat zo uitgebreid is en heel Europa behandelt. In sommige landen verschijnt er wel een jaarboek, maar dat beschrijft dan de ontwikkeling en alleen in dat land. Is er dan geen markt om het boek in andere talen uit te geven? Latten: “Het boek is ook een aantal jaar in Duitsland verschenen. Het werd vertaald door een hobbyist. Maar toen die daarmee stopte, stopte ook de Duitse versie van het jaarboek Spoorwegen”.

Het jaarboek Spoorwegen is het meest gelezen Spoorwegboek van Nederland, verklapt Latten aan Treinreiziger.nl. In het interview gaat de auteur in op zijn visie op het succes van het goederenvervoer in Zwitserland. “Ik denk doordat Zwitserland geen lid is van de EU en daardoor minder gebonden is aan EU-regelgeving. De vrachtwagenlobby in de EU is zo sterk. Als de modal split van de goederentrein wordt verhoogd, dan worden veel chauffeurs brodeloos”.

Normaal gesproken verschijnt Spoorwegen al half december. Dat Spoorwegen 2018 later verschijnt heeft alles te maken met het werk van Latten, die in het dagelijks leven werkzaam is als advocaat Transportzaken. “Dat is ook de reden dat het jaarboek dit jaar later is” legt hij uit. Normaal komt het boek half december uit, maar door drukte op het werk verschijnt het boek dit keer eind januari. Het boek is onder andere te koop op Treinwebshop.nl.