Spoor 23 en veel meer

Advertentie

De Vaderdag is komende, vandaar even een paar ideetjes voor onze vaders die treinliefhebbers zijn. Ten eerste onze eigen Nederlandse spoorwegennet. De hieronder besproken boeken zijn alle in de boekhandel te bestellen, maar natuurlijk tegenwoordig ook rechtstreeks bij de uitgever.

Het Jaarboek Spoor 23 geeft ook dit jaar weer in woord en beeld een uitgebreid overzicht van de spoor- en tramwegen in Nederland. Niet alleen veel aandacht voor het rollend materieel, maar ook voor exploitatie en infrastructuur. Hedendaagse ontwikkelingen in het reizigers- en goederenvervoer worden nader belicht, terwijl ook het verleden niet wordt vergeten. Een boek om bij te blijven, van jaar tot jaar. Alles komt aanbod in deze nieuwste editie die ingedeeld is in de volgende hoofdstukken: Reizigersvervoer-Goederenvervoer-Afvoer, sloop en verkoop-Railmusea en Infrastructuur.
Speciale aandacht gaat uit naar in dit boek, wat in geen boekenkast mag ontbreken, de heropening van de lijn Veendam – Zuidbroek. De opening Albertterminal- DH-inzet in Argentinië en Uruguay- DH-inzet in Polen- Voormalige NS 2400’en in België en Saoedi-Arabië- Blauwe en gele tram 50 jaar geleden opgeheven- De 252 naar Nederland – De Stoomtram tussen 1940 en 1945 – Update Hanzelijn in aanbouw – Comiproject Nijverdal-RijnGouwelijn – Groningen opnieuw tramstad
ISBN: 9789060133309
Afmeting: 21 x 29,7 cm
Omvang: 144 pagina’s
Auteur: P. van der Meer / M. van Ee
Prijs: € 29,90
Bestellen

De Betuweroute
De Betuweroute – goederen sporen van zee naar Zevenaar. De Betuweroute is een veelbesproken onderwerp geweest in de periode vanaf 1990 tot de opening in 2007. Veel discussie was nodig over nut en noodzaak, en zelfs bij de opening van de lijn waren er nog twijfels.  Aan de andere kant kan geconstateerd worden dat deze spoorlijn, die speciaal voor het goederenvervoer is aangelegd, zijn rol vervult als hoofdas voor de afvoer van lading uit vooral de Rotterdamse haven. Met de ingebruikneming van de Tweede Maasvlakte in 2014 zal de druk op alle infrastructuur naar het achterland van de havens sterk gaan toenemen. De Betuweroute zal dan belangrijker zijn dan ooit. In dit boek wordt uitvoerig ingegaan op de ontwikkeling van het railgoederenvervoer in Nederland in het algemeen en dat in de Rotterdamse haven in het bijzonder. In de afgelopen decennia is duidelijk geworden dat het railgoederenvervoer voor alle havens een belangrijke rol is gaan vervullen. De historie van de Betuweroute is in drie fasen in te delen:
fase 1: de besluitvorming, waarbij ondanks alle weerstand in de samenleving uiteindelijk toch een positief besluit voor de lijn tot stand kwam;
fase 2: de bouwperiode, waarbij politiek en samenleving het genomen besluit nog altijd aanvochten;
fase 3: de geleidelijke ingebruikname van de lijn.
In dit boek wordt ingegaan op deze drie fasen, nadat eerst een overzicht is gegeven van de historische ontwikkeling van het railgoederenvervoer in Nederland in het algemeen en in de Rotterdamse haven in het bijzonder.
Het boek is geïllustreerd met een 300-tal foto’s en kaarten in kleur.
ISBN: 9789060132982
Afmeting: 21 x 29,7 cm
Omvang: 176 pagina’s
Auteur: G. Nieuwenhuis
Prijs: € 29,90
Bestellen
Jungfrau 100 jaar
De echte Zwitserse cultuur beleven, op de meest geliefde pionierstrajecten uit de geschiedenis van de Zwitserse spoorwegen. De regio rond de drie bekende bergen Eiger, Mönch en Jungfrau wordt tot de meest veelzijdige vakantieregio’s van Zwitserland gerekend en kent vele tradities. Ingebed in het hartje van Zwitserland zorgen de meren rond Interlaken en de gletsjers op een hoogte van meer dan 3000 meter hoog boven Grindelwald en Wengen voor een evenwichtig klimaat, waarin de gasten hun verblijf naar believen gestalte kunnen geven. Ongeveer 650 000 toeristen van over de hele wereld reizen elk jaar naar de Jungfraujoch. De treinreis met de op 1 augustus 100 jarige Jungfraubahn, naar het Jungfraujoch – Top of Europe, met een hoogte van 3454 m boven de zeespiegel het hoogstgelegen station van Europa, tot de absolute hoogtepunten en behoort tot een van ’s werelds meest populaire attracties. Ter gelegenheid van deze verjaardag, maar liefst drie geweldige (geschiedenis) boeken over deze meest bezochte baan hoog in de Alpen.  De geschiedenis van de Jungfrau Railway is uniek in de spoorweggeschiedenis.
Het boek op de 100ste verjaardag van de Jungfrau Railway geeft de Jungfraubahn, van het begin tot vandaag in alle facetten.
Het uitgebreide, informatieve en mooi vormgegeven boek,  geschreven door bekende auteurs en beroemde fotografen.  Een boek dat de vele toeristen uit de hele wereld zal inspireren.
Jungfraujoch –  Top of Europe
Erlebnis Jungfraubahn
Jungfrau Railway Experience
100 Jahre Jungfraubahn
1912–2012
ISBN 978-3-909111-90-9
Fotos: Christof Sonderegger
und Marcus Gyger
224 pagina’s
200 kleuren foto’s
formaat 21 x 27 cm
Prijs € 43,90
Bestellen

 

Wat is nieuw in de Europese spoorwegen ’12?
De spoorwegen in Europa zijn voortdurend in beweging. Lijnen worden geopend en worden gesloten, nieuwe maatschappijen gaan, met meer service op bestaande trajecten diensten verzorgen. Europese Spoorwegen ’12 biedt een up-date overzicht. Een ervaren en objectieve redactie heeft een analyse gemaakt van de spoorwegen in Europa en bracht alle belangrijke feiten en cijfers. Deze schat aan gegevens met een hoge kwaliteitsstandaard is uniek in zijn vijfde editie Europa. Voor elk land de informatie over de ontwikkeling de spoorweg in het land, de huidige stand van de spoorwegmarkt, de marktstructuur en regelgevende instanties aan te pakken – Overzichtskaart route naar de landen die – Nieuwe landen: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Montenegro, Servië, Turkije.
Bij dit vakboekwerk, zit ook als in aanvulling cd-rom.die gedetailleerde lijsten bevat van de plaatselijke spoorwegmaatschappijen. Voor die Europese boekwerk, dat is samengesteld door Karl Arne Richter betaald u de prijs van € 96, –
Europäische Bahnen
Adresboek van de Europese Spoorwegen
Harde cover
888 pagina’s inkl. CD-ROM
Formaat: 148x215mm
ISBN: 978-3-7771-0425-6
Prijs:€ 96.-
Bestellen