Slapen boven het spoor

Advertentie

Voor treinlief-hebbers is er niets leuker of misschien beter gezegd fijner, om naast een spoorweg te wonen. Oude seinwachters-huisjes zijn zeer in trek. Ook tijdens vakanties wordt iedere trein vanuit hotelkamer van top tot teen gespot. Hoe drukker de lijn is hoe mooier. Amsterdam heeft nu wel een heel bijzonder spotslaapplaats er bij gekregen. Slapen boven het spoor in het Ibis Amsterdam Centre hotel. Een nachtje treinen kijken kost wel tussen de 95 en 188 euro, afhankelijk van de tijd van het jaar. Nu nog de treinen iedere morgen wassen om de toeristen en mooie NS te laten zien.

Vandaag opende wethouder Lodewijk Asscher van Economische Zaken in Amsterdam het vernieuwde en uitgebreide Ibis Amsterdam Centre. Het hotel is uitgebreid met een nieuwbouw van zes verdiepingen boven drie sporen van station Amsterdam Centraal. De capaciteit van Ibis Amsterdam Centre is hiermee verdubbeld naar 363 kamers. Met de uitbreiding van het hotel ontwikkelt station Amsterdam Centraal zich in toenemende mate tot een locatie waar reizen en recreëren op een slimme manier met elkaar zijn verweven. Wethouder Lodewijk Asscher: “De uitbreiding van Ibis Amsterdam Centre draagt bij aan onze stadsbrede doelstelling om meer hotelkamers in Amsterdam te realiseren. Dit is zeer belangrijk voor het toerisme en daarmee voor de werkgelegenheid in onze stad.”

Slapen boven het spoor
Ibis Amsterdam Centre staat direct naast station Amsterdam Centraal. Gasten van het hotel ervaren op een unieke locatie hoe het is om te slapen boven het spoor en bevinden zich vanuit de trein en de hotellobby meteen in hartje Amsterdam. Naast de uitbreiding hebben lobby, bar en restaurants van het hotel een metamorfose ondergaan. Hiermee komt ibis Amsterdam Centre tegemoet aan de wensen van zijn voornamelijk buitenlandse gasten. Met de verdubbeling van de kamercapaciteit levert Accor Hotels Nederland, waarvan ibis Amsterdam Centre onderdeel uitmaakt, een bijdrage aan de ambities van de gemeente Amsterdam die het aantal hotelkamers tot 2012 met 9.000 wil uitbreiden. Deze ambities vinden aansluiting bij de plannen die de hotelgroep voor ogen heeft met haar activiteiten in de Amsterdamse regio. Volgens managing director Peter Verhoeven van Accor Hotels Nederland is de uitbreiding van de kamercapaciteit in het segment van economy hotels in de hoofdstad een uitstekende zaak. “Amsterdam heeft zowel zakelijk als toeristisch een enorme aantrekkingskracht. De behoefte aan kamers met een goede prijs/kwaliteitverhouding zoals hier in ibis Amsterdam Centre, is groot. Dit hotel kent vrijwel het hele jaar door een bezettingsgraad van zo’n 90% procent. Dat was voor de uitbreiding zo en nu komen we al weer dicht in de buurt van dat percentage.”

Bouwen boven het spoor
De nieuwe vleugel van Ibis Amsterdam Centre is boven het spoor gebouwd en omvat zes verdiepingen van circa 5.500 m2. De nieuwbouw staat op tien staanders die rusten op de perroneilanden 1 / 2 en 3 /4. Met een glazen loopbrug is de nieuwbouw met het bestaande hotel verbonden. De bouwmethode die NS heeft toegepast, is bijzonder. Het bouwen vond plaats op een zogenaamd ‘crashdek’. Toen de eerste twee verdiepingen klaar waren, is het geheel op staanders geplaatst. Vervolgens zijn daar de overige vier verdiepingen op gebouwd. Paul Rutte, directeur Ontwikkeling NS: “Het is een prachtig voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik op een toplocatie, het drukste station van Nederland. Deze ontwikkeling was voor ons een uitdaging en wij zijn zeer tevreden met het resultaat.”

Bron en foto/tekening: NS