Sinterklaas het land uit

Advertentie

logo-tramSinterklaas is terug naar zijn land van herkomst, en de eerste beelden en persberichten van de Kerstman zijn al binnengekomen op onze Treinennieuws redactie. Hij gaat bij alle toeristische stoomtreinen en -trams langs. Hij schijnt een echte liefhebber te zijn van vervoer per rails. Wij kunnen hem geen ongelijk geven. De afspraak met de Stoomtram in Hoorn staat al vast. Dat werd reeds op onze site gepubliceerd.

kerstexpress-op-stoom
logo-vsmMaar ook de “Kerstexpress” op stoom tijdens Veluwsche Kerstmarkt. Rond het Museumdepot van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij aan de Dorpstraat 140 in Beekbergen, keert de tijd van Charles Dickens even terug! Op vrijdag 9 december van 18.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag 10 december van 12.00 uur tot 21.00 uur wordt het terrein helemaal omgetoverd tot een idyllische Kerstmarkt. Tussen de opgestelde stoomtreinen en een aantal prachtig verlichte locomotieven komen verschillende kraampjes met onder andere kerstartikelen te staan. Vuurkorven branden, Carolsingers zingen prachtige kerstliederen en bij verschillende horeca-kraampjes is glühwein en warme chocolademelk te koop.

De Kerstman is natuurlijk ook aanwezig. Hij heeft speciaal voor deze dagen zijn kantoor van de poolcirkel verhuisd naar een goederenwagon, tijdelijk omgedoopt tot ‘Santa’s Office’. Daar kunnen kinderen hem ontmoeten en misschien wel een handje geven. Oók voor de kleintjes rijdt een speciale miniatuurstoomtrein, waar ze zelf op kunnen zitten. Tussen Beekbergen en Loenen rijden de treinen tijdens de beide dagen volgens een intensieve dienstregeling. De rijtuigen zijn in échte kerstsfeer aangekleed en koud zal het binnen niet zijn, want stoomverwarming zorgt voor een aangename temperatuur.

Stoomtrein omgedoopt tot ‘’Glühwein-Express”

gluhwein-expressTijdens de Kerstdagen komt een enorme stoomlocomotief van de VSM nog één keer in beweging voor een rit tussen Apeldoorn en Eerbeek. De vetrektijd uit Apeldoorn is 12u45 en uit Beekbergen 13u10. Een goed idee voor een gezellig middagje weg met het hele gezin! Gedurende drie dagen wordt de verwarmde stoomtrein omgedoopt tot Glühwein-Express. Om nog even van de kerstsfeer te genieten zijn de locomotief en de rijtuigen zowel van binnen als aan de buitenkant prachtig versierd.  Foto: Kerstexpress  –  VSM

En wat dacht u van een dagje naar Het Spoorwegmuseum in Utrecht?
allerhandeKerstinspiratie- en trends komen samen tijdens het Allerhande Kerstfestival. Albert Heijn organiseert in december voor de tweede keer een eigen foodfestival; het Allerhande Kerstfestival. Tijdens dit grote evenement inspireert Albert Heijn heel Nederland met de lekkerste recepten, trends en producten voor een heerlijke Kerst. Een evenement in de stijl van de populaire foodfestivals, met de sfeer van een kerstmarkt. Proeven, eten en drinken staan centraal en met hulp van experts ga je zelf aan de slag tijdens speciale workshops. Het Allerhande Kerstfestival biedt plaats aan 40.000 bezoekers en vindt plaats op 11, 12 en 13 december in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
allerhande_kerstfestivalAlbert Heijn heeft als locatie voor het Kerstfestival gekozen voor het centraal gelegen Spoorwegmuseum in Utrecht. Deze locatie is goed bereikbaar per trein. Bezoekers per auto worden vanaf een groot parkeerterrein per shuttlebus naar het festivalterrein gebracht. Vanaf Utrecht centraal rijdt een speciale Kersttrein, waarmee men binnen 20 minuten midden op het festivalterrein staat. Raadpleeg de NS reisplanner. De hal en het perron Maliebaanstation zijn tijdens het Allerhande Kerstfestival leeg, deze treinen staan dan op het buitenterrein.

spoorwegmuseum-logoHet Spoorwegmuseum wordt in de kerstvakantie betoverend mooi. Tijdens Winter Station van 24 december 2016 t/m 8 januari 2017 brengen ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het museum in een romantische kerstsfeer. Natuurlijk kan er weer geschaatst worden in het museum, schaatsen zijn gratis te leen. Iedere dag is er een wisselend programma met muziek en kinderactiviteiten. Bijzonder is de mogelijkheid te dineren in een origineel restauratierijtuig van Wagon Lits. Winter Station staat al jarenlang bekend als het perfecte familie-uitje voor de kerstvakantie. Naast alle winterse gezelligheid is tijdens Winter Station het hele Spoorwegmuseum in vol bedrijf. Deze zomer opende het museum ‘Treinen door de tijd’, een nieuwe presentatie van de historische treinen in de grote museumhal. Verder vertelt ‘De Grote Ontdekking’ over de uitvinding van de stoommachine en de eerste treinrit in Nederland, in het ‘Stoomtheater’ nemen de acteurs het publiek mee op een reis met de Oriënt-Express. In Stalen Monsters maak je een spannende rit door het donker. Vergeet vooral niet De Vuurproef te doen, de spectaculaire museale beleving van Het Spoorwegmuseum. Het is een spannende reis langs twee eeuwen spoorgeschiedenis, een tocht die eindigt in een ware vuurproef.