Siemens Velaro D in de windtunnel

Advertentie

Velaro, de nieuwe hoge snelheidstrein van Siemens is wereldwijd een succes nummer. Het neemt zonder moeite de Spaanse woestijnen, rijdt onder de hete Chinese zon en weerstaat de barre Russische winter. De recentste generatie van deze super trein, Velaro D, zal de opbrengsten voor Deutsche Bahn flink opvoeren als deze trein aan het eind van 2011 in de dienstregeling wordt opgenomen. Maar alvorens de eerste passagiers op de trein kunnen inschepen,
ja de scheepvaart termen gelden ook voor treinen, zoals aan boord gaan en passagiers staan aan de wal, zullen de ingenieurs van Siemens grondig zijn fijne hoogontwikkelde elektronica testen. In de Siemens montage hallen in Krefeld-Uerdingen, zijn de eerste spoorwagens al vervaardigd en staan nu klaar voor de proefbank. In de klimaatwindtunnel van het Rail Tec Arsenal (RTA) in Wenen, zal de Velaro D in alle denkbare extreme zoals hitte, maar ook in het bevriezen tot temperaturen ver beneden nul, testen ondergaan: Hoe betrouwbaar werkt het airconditioningssysteem? Gaan de deuren in al deze omstandigheden naar behoren dicht maar ook weer open, zelfs wanneer er een dikke ijslaag op zit? Werken de wissers correct in kleverige sneeuw, zodat de bestuurder altijd een duidelijk zicht heeft op de rails en omgeving? Daarom gaat het testscenario verder dan de Europese normen. Wanneer de nieuwe ICE 3 alias Velaro D de fabriekshallen van Siemens zal verlaten, moet het in perfecte technische staat zijn.

Velaro D in de klimaatwindtunnel

Zal de trein het in de ijskast uithouden

Het jongste lid van van de Siemens Velaro familie gaat acht weken bij het Rail Tec Arsenal (RTA) in Wenen doorbrengen. Hier, bij de langste klimaat windtunnel van de wereld, moet de trein ondoordringbaar zijn zodat het zelfs bij windsnelheden van 300 kilometer per uur, bij temperaturen van minus 25 tot 45 Celsius en ook in extreme stortbuien en sneeuwval behoorlijk blijft functioneren.

Van poeder omgevormd tot sneeuwbrij

Met water uit de bespuitende pijpen wordt een dikke en natte sneeuw op de locomotief van Velaro D gespoten. De weerdeskundigen bij het Rail Tec Arsenal (RTA) in Wenen, kunnen bijna elk soort weertype veroorzaken door de temperatuur en een lucht-water mengeling na te bootsen.

Betrouwbare componenten zelfs onder wispelturige weersomstandigheden

Deuren, remmen, het systeem van de luchtopname, al deze componenten moeten ook behoorlijk onder een dik laag ijs en met sneeuw bedekt, werken. De componenten worden meer en meer complexer, hoofdzakelijk omdat de systemen die in high-tech voertuigen zoals de Velaro hoge snelheidstrein van betere kwaliteit zijn, worden geïntegreerd.

Sneeuw vergt harde werkzaamheden

Het personeel van het Arsenaal in Wenen hebben geen gemakkelijke baan. Bij temperaturen van zeven graden onder nul, trotseren zij ijzige wind terwijl zij sneeuwkanonnen op de trein richten.

Volledig opereerbaar in sneeuw en ijs

Na één uur in de sneeuw en onweer, is Velaro D klaar voor de eerste tests bij het RTA in Wenen: De weerdeskundige halen snel de sneeuwspuiters weg, alvorens de werknemers op het controlecentrum het bevel uitgeven: „Zet de wissers aan en richt de windstraal erop!

Duidelijk zicht

Duidelijk zicht voor een veilige reis In zware en natte sneeuw, hebben de wissers van Velaro D uitstekend werk gedaan: Geen onechte vlekken belemmeren het zicht van de bestuurder en alles werktnaar behoren ondanks vries temperaturen.

Ook het “koppelen” moet werken bij iedere temparatuur

Velaro D werd eerst 20 graden onder nul gebracht en daarna bespoten met fijne mist tot het volledig met verscheidene millimeters onder ijs zat om te kunnen testen of alles blijft werken.

De klimaatstreken door een druk op een van de knoppen veranderd

Velaro D is niet alleen getest in bevroren toestand, maar ook in smeltende hitte. Honderden kunstmatige zonnen zorgen ervoor dat de thermometer die in de reusachtige tunnel oploopt tot temperaturen rond 50 graden Celsius.

De spanningstest voor componenten

Het ventilatie- en airconditioningssysteem van Velaro D moeten extreme uitdagingen weerstaan. Naast de precipitatie die in de tunnel RTA wordt veroorzaakt, heeft een technicus een extra laag van sneeuw op het ventilatietraliewerk aangebracht.

Een volledig bezette trein zonder passagiers

Bij de zogenaamde inbezitnemingstests, verwarmen de rode matten op de zetels en simuleren de lichaamswarmte van passagiers, terwijl de luchtluchtbevochtigers hun transpiratie simuleren. Een gezette passagier geeft rond de 120 Watt warmte vrij.

De verfijnde meetinstrumenten verbeteren passagierscomfort

Plus minus 500 hoogst gevoelige sensoren werden geïnstalleerd binnen twee spoorwagens van Velaro D. Hun taak is niet alleen om de temperatuur en vochtigheid te meten, maar zij controleren ook of b.v. of de airconditioning correct is aangebracht om luchtbeheersing te creëren.  Bron en foto’s: Siemens

3 Comments

  1. Maar hopen dat de Italiaanse V250 van HighSpeed ook zo grondig getest is als die (ooit nog) in bedrijf komt. Anders vrees ik het ergste voor de betrouwbaarheid. Dan maar de ICE1 van DB-AG overnemen, die zijn toch dan afgeschreven 😉

  2. ben blij dat de v250 nog niet rijden heb veel treinstellen gezien maar de v250 wel de lelijkste daarom ben ik blij dat DB betrouwde en beproefde concept hanteren !!!

  3. Hadden ze dat maar met de SLT’s gedaan voor deze aan NS geleverd werden dan
    hadden ze van de winter met een beetje sneeuw en vorst niet meteen
    stilgestaan.!! Net als de prachtige IRM dubbeldekkers die ook al niet tegen
    een beetje extreem weer kunnen waar je zomers half in dood gaat als de airco
    weer is uitvalt en waar geen raam in open kan als dat gebeurd. Het wachten
    is op de eerste slachtoffers onder de Passagiers dit jaar. Overigens Bleek
    de Airco van de ICE’s van DB ook niet bestand tegen extreme hitte afgelopen
    jaar. Ik kan daarom het onderstaande verhaal maar moeilijk voor waar
    aannemen van Siemens.

    Fred.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.