Siemens treinen op batterij

Advertentie

Siemens treinen op batterij

Siemens Mobility heeft opdracht gekregen om zeven Mireo Plus B-treinen op batterijen te leveren aan Midtjyske Jernbaner in Denemarken. Dit is de eerste bestelling van Denemarken voor batterij aangedreven spoorvoertuigen en maakt deel uit van een proefproject om alle dieseltreinstellen in het land te vervangen. De Mireo Plus B combineert alle voordelen van het Mireo-platform met een krachtig batterijsysteem dat, dankzij de batterijhybride aandrijving, de treinen in staat stelt om zowel op trajecten met als zonder bovenleiding te rijden. De zeven EMU’s voor twee wagens zullen eind 2024 worden geleverd en zullen worden gebruikt op twee lijnen in de regio Midden-Jutland in Denemarken.

Batterijtreinen

De batterijtreinen worden naar verwachting eind 2024 in gebruik genomen. Dit is een cruciale stap in onze eigen groene transitie, maar ook een belangrijke stap in de richting van het doel van CO2-neutraal treinreizen door Denemarken”, zegt Martha Vrist, CEO van Midtjyske Jernbaner Drift A/S.

“Door de Mireo Plus B-treinen te kopen, vervangt Midtjyske Jernbaner conventionele dieselvoertuigen door ultramoderne, lokaal emissievrije treinen. Deze duurzame en milieuvriendelijke mobiliteitsoptie levert een belangrijke bijdrage aan de regio. We zijn verheugd dat Midtjyske Jernbaner heeft gekozen voor de energiezuinige Mireo Plus B-treinen van Siemens Mobility, die ook een hoog rijcomfort en een verbeterde passagierservaring zullen bieden”, zegt Albrecht Neumann, CEO Rolling Stock bij Siemens Mobility.
De tweedelige treinstellen Mireo Plus B bieden plaats aan 120 zittende passagiers, halen een snelheid tot 140 km/u en hebben een actieradius van zo’n 80 kilometer op batterijvoeding. De batterijen kunnen worden opgeladen via de 25 kV-bovenleiding in geëlektrificeerde secties en door de remenergie van de trein terug te winnen. Het batterijsysteem wordt onder de vloer, d.w.z. onder de voertuigvloer, geïnstalleerd en is ondergebracht in twee batterijcontainers. In dit systeem worden lithium-ionbatterijen met een lange levensduur gebruikt.

De derde bestelling

Dit is de derde bestelling die Siemens Mobility voor de Mireo Plus B heeft ontvangen en de eerste buiten Duitsland. De Baden-Württemberg State Authority for Rail Vehicles (SFBW) heeft 20 besteld in 2020, en de Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) heeft 31 Mireo Plus B-treinen besteld in 2021. De technologie werd ruim een jaar uitgebreid getest in een voorlopige versie in een prototype trein, de Desiro ML ÖBB Cityjet eco in Oostenrijk.

Foto: Siemens Mobility

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.