Siemens Mobility levert 3D-geprinte opzetstukken voor deurkrukken om de hygiënemaatregelen in treinen te verbeteren
- Russian Railways test 36 onderdelen voor toilet- en bestuurderscabinedeuren in treinen
- De implementatie in verdere treinvloten is gepland
Russian Railways (RZD) test momenteel 36 hulpstukken voor deurkrukken van Siemens Mobility. De bevestigingen maken het mogelijk deuren te openen met een elleboog of onderarm in plaats van met een hand en verminderen zo het risico op verspreiding van ziektekiemen of een virus zoals Covid-19. Siemens Mobility heeft de prototypes geïnstalleerd in verschillende Desiro-treinen die door de Russische Spoorwegen in Moskou worden geëxploiteerd. De onderdelen worden geproduceerd met behulp van additive manufacturing en kunnen op aanvraag worden geleverd. De implementatie in verdere treinvloten is gepland.
Siemens Mobility heeft onlangs twee Stratasys 3D-printers aangeschaft om te helpen bij het onderhoud van de Russische treinvloot, die ook verschillende Velaro-hogesnelheidstreinen omvat. Siemens Mobility is gecontracteerd voor service en onderhoud van de Velaro-treinen voor een periode van 30 jaar.
Siemens Mobility Rusland zal verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de 16 bestaande en 13 extra treinen die voor de komende 30 jaar zijn gepland en heeft een vlootbeschikbaarheid van meer dan 99 procent.
De printers worden gebruikt in Moskou en St. Petersburg en vormen een hoeksteen van het “Easy Sparovation Part” -netwerk, opgericht door Siemens Mobility. Het doel van het netwerk is het spoorvervoer verder te optimaliseren met behulp van additieve fabricage en een digitale inventaris van originele treinonderdelen en de uitwisseling en fabricage van reserveonderdelen voor treinen te vereenvoudigen. Dit bespaart tijd en productiekosten en de behoefte aan reserveonderdelen.
“3D-printen geeft ons de flexibiliteit om in de dagelijkse praktijk zelf reserveonderdelen te produceren en te vervangen. We gebruiken deze technologie nu om op verzoek snel hulpstukken voor deurklinken te produceren, zodat we kunnen voldoen aan de groeiende behoefte van onze klanten aan speciale gezondheids- en beschermingsmaatregelen ”, aldus Sabrina Soussan, CEO van Siemens Mobility.
Het competentiecentrum voor het AM-netwerk van Siemens Mobility is gevestigd in de Duitse stad Erlangen. Naast de vestigingen in Moskou en St. Petersburg zijn er nog meer vestigingen in Dortmund en Wegberg-Wildenrath (Duitsland). Bron en foto’s: Siemens Mobility