Ruilt Sint Stoomboot in voor Stoomtrein?

Advertentie

Sint bij VSMSinterklaas trek zich niets aan van alle discussies over Gekleurde, Witte of Zwarte Pieten. Hij komt op zaterdag 21 en 28 november gewoon met een heleboel Zwarte Pieten naar diverse evenementen zoals de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (kortweg VSM) om pannenkoeken te eten in de luxe restauratierijtuigen tijdens een reis over de Koningslijn. Sinterklaas is zoals ieder jaar een vaste gast bij de VSM, hij heeft wel eens verteld dat hij liever per stoomtrein, dan per stoomboot reist!

sint bij loc
Foto: Remco van den Bosch voor langs de rails van Nico Spilt

Misschien pakt hij volgend jaar wel de hogesnelheidstrein van de Spaanse spoorwegen Renfe in Madrid, om dan in Barcelona over te stappen op de Franse TGV naar Parijs, om daar weer over te stappen op de Thalys naar Brussel. Daar stapt hij dan op de Stoomtrein, die via de HSL naar Hoofddorp rijdt. Verder mag de Stoomlocomotief niet rijden. Geen rook in de Schipholtunnel.

De Sinterklaas-Pepernoten-Express bij de VSM is dus een cadeautje voor hem. De Spoorpiet blaast op zijn conducteursfluit, de ander trekt aan de stoomfluit… Het is tijd om te vertrekken voor een retourreis vanuit Beekbergen naar Dieren. Tijdens de rit over de Koningslijn openen de Pieten het pannenkoekenbuffet. Sinterklaas komt natuurlijk niet met lege handen naar Beekbergen. De Pieten zullen voldoende pepernoten meenemen, maar er is ook voor alle kinderen een leuke verrassing. Met al die Pieten in één trein wordt het vast een dolle boel, hopelijk weet de Sint de orde te bewaren! De Sinterklaas-Pepernoten-Express zal beginnen op het station Beekbergen. Op zaterdag 21 november is de aanvangstijd om 11:00 en 14:30 en op 28 november om 13:30. Reserveren is verplicht, kijk voor meer informatie en film op www.stoomtrein.org.

sint in Hoornren-01

Ook in Hoorn
Hoe hij het doet weet niemand, maar op de zelfde tijd is hij ook bij de Museum Stoomtram in Hoorn. De stoker gooit wat extra kolen op het vuur. De stoom uit de locomotief maakt de rijtuigen lekker warm, zodat je comfortabel naar het eindpunt Medemblik reist. Onderweg zorgen we voor warme chocolademelk met koek. De Pieten komen aan boord, die je in de tram gezelschap houden en in Medemblik naar de steiger brengen. Daar wordt de grote pakjesboot van Sinterklaas verwacht! Als de pakjesboot aanlegt, mag iedereen aan boord komen om Sinterklaas in zijn werkruimte te bezoeken. Natuurlijk gaan we ook een stukje meevaren en heeft de Sint voor ieder kind een cadeautje! Na het bezoek keert de stoomtram terug in Hoorn. Info en kaartjes: stoomtram.nl