Rotterdam CS 5 Jaar later

Advertentie

Bouwplaat van Rotterdam CS

Station Rotterdam Centraal werd 5 jaar geleden op 13 maart 2014 geopend door Koning Willem Alexander. Vandaag blazen de reizigers, bezoekers en mede-eigenaren ProRail en de gemeente Rotterdam 5 kaarsjes uit! De NS is trots op Rotterdam Centraal in de volksmond ‘Station Kapsalon’ in die korte tijd echt onderdeel is geworden van de stad en niet alleen de poort naar de stad is, maar ook een bezienswaardigheid op zich is.
Bijna 200.000 reizigers maken gebruik van dit station waar 612 treinen elke werkdag stoppen. Er zijn ongeveer 50.000 bezoekers per dag die niet inchecken, maar wel gebruik maken van het station. Bijvoorbeeld omdat ze reizen met bus of metro, even willen wachten of een riedeltje komen spelen op de pop-up piano.
Het station is de trots van Rotterdam, maar bij de sloop van het oude station was er ook teleurstelling over het verlies van het oude gebouw. Het oude station werd ontworpen door architect van Ravesteyn en werd in 1957 geopend. Er zijn stukjes van dit oude stationsgebouw te vinden in het huidige station. Zo zijn twee beelden (ook wel ‘de speculaasjes’ genoemd), die vroeger op de vleugels van de stations stonden nu te vinden boven de tunnels. Op de voorgevel pronken ook de originele klok en de letters ‘Centraal Station’. Rotterdam is het enige station in Nederland waar ‘Centraal Station’ letterlijk op het gebouw staat. De letters moesten bij de bouw opnieuw gemaakt worden, omdat ze vermoedelijk zijn gestolen uit de opslag tijdens de bouw van het nieuwe station.
De schoonmaakploeg is regelmatig te vinden op het dak. Het glanzende staal moet regelmatig worden ‘gedweild’ om het schoon te houden. Een klusje met een prachtig uitzicht!