Rotterdam Centraal Station in boekvorm en bouwplaat

Advertentie

wa rottDat Rotterdam een nieuw station heeft zal u niet zijn ontgaan. Kranten en televisie stonden er vol van. Ook treinennieuws.nl deed een duit in het zakje. Rotterdam Centraal Station heeft een complete gedaante verandering ondergaan, zowel boven de grond als er onder. Waar tot voor enkele jaren terug het bijzondere stationsgebouw van Sybold van Ravensteyn stond, prijkt nu een vervoersterminal die klaar is voor de eisen van de reizigers van de 21ste eeuw. Jarenlang is er ontworpen en gebouwd. Eindelijk op 13 maart 2014 kon Koning Willem Alexander het officieel openen. Het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam in samenwerking met Team CS werkte aan de constructie van de opmerkelijke stationshal, waarvan de kap van gedeukt roestvrij staal ver over het Stationsplein reikt. Als men echt geïnteresseerd, hoe alles tot stand gekomen is, dan is het boek Rotterdam Centraal een prachtig document met heel veel foto’s en tekeningen. Eigenlijk had het Rotterdam Centraal Station moeten heten, zoals men bij de opening zei. Dit prachtig uitgevoerde boek leidt de lezer rond in de wonderbaarlijke wereld van het boven- en ondergronds bouwen aan de complexe infrastructuur van knooppunt Rotterdam. Het zet bovendien de cruciale rol van het Ingenieursbureau bij de verwezenlijking daarvan uitgebreid in de schijnwerpers.

De hal en kap van Rotterdam Centraal vormen het topje van een enorme ijsberg: onder het station openbaart zich een ondergrondse wereld die zich tot in de binnenstad uitstrekt. Architect Maarten Struijs, werkzaam bij het Rotterdamse Ingenieursbureau, ontwierp het nieuwe metrostation Rotterdam Centraal, dat in vergelijking met het oude station reizigers een zee aan ruimte biedt. Ook tekende hij voor het ontwerp van de fietsenstalling, de verkeerstunnel onder het Weena en de parkeergarage onder het Kruisplein met verbinding naar de Schouwburgpleingarage. Dit alles om de reizigers van en naar het station zo min mogelijk hinder te laten ondervinden van het autoverkeer over een van de belangrijkste verkeersaders van Rotterdam. Dit is hét boek over het nieuwe station van Rotterdam.

Rotterdam Centraal is te bestellen bij Bol.com, iedere goede boekhandelaar of rechtstreeks bij de uitgever.

 

boek-rotterdam-centraal260Rotterdam Centraal

Bouwen boven en onder de grond
Auteur:Ben Maandag
Uitgever: nai010 – Rotterdam
Hardcover
ISBN: 978-94-6208-120-8

Taal Nederlands, Engels
Omvang 192 pagina’s
Uitvoering Zwart/wit en Kleur

Hier te bestellen

 

 

 

 

Ook in bouwplaat te verkrijgen

bouwplaat-station-rotterdam-centraal2Nu het station al een paar weken echt geopend is en vele treinreizigers het bewonderd hebben, zijn er ongetwijfeld modelbouwers die dit prachtige station graag als klein model willen bezitten, bijvoorbeeld op hun spoorbaan. Nu dat kan. Hij werd uitgeven door: Przewalski Ontwerpers. Natuurlijk zelf even vergroten of verkleinen in benodigde schaal.

modelbouwplaat-rotterdam-csAlles wat je nodig hebt om te beginnen met je eigen Rotterdam Centraal station te bouwen zij de volgen spulletjes:

Lijm voor bouwplaten
Schaartje met scherpe punt
Liniaal
Snijmat A5 voor bouwplaten
Mesje met scherpe punt