Rotterdam Centraal officieel door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander geopend

Advertentie

wa op camera
Zoals de meeste fotografen De Koning zagen tijdens de opening van Rotterdam Centraal Station
wa ro 2
foto: Treinreiziger – Mart Hopman

Het is vandaag feest in Rotterdam. De havenstad Rotterdam heeft er een blikvanger bij: Rotterdam Centraal Station. Het nieuwe station is niet alleen onderdeel van de grootste spoor- en stationsvernieuwing sinds het ontstaan van het Nederlandse spoor. Het is ook de entree geworden die past bij de bruisende stad die Rotterdam is. Rotterdam Centraal station is het eerste station van een reeks grote treinstations die binnenkort in Nederland zullen worden geopend, zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag.
Rotterdam Centraal station is de eerste in een reeks van nieuwe en grotere stations in Nederland, die deel uitmaken van de grootste spoor- en stationsvernieuwing sinds het ontstaan van het Nederlandse spoor, 175 jaar geleden. Dit feest wordt in het najaar gehouden. Het nieuwe station is ruimer van opzet, wat wordt versterkt door een groot glazen venster met direct uitzicht op de stad. Ook het dak boven de sporen is van glas. Het station heeft een loopbrug dat de 16 sporen verbindt en een nieuwe reizigerspassage van bijna 50 meter breed. Dagelijks passeren 110.000 mensen het stationsgebied, dat 47.000m2 beslaat. Dit mooie station heeft ook al een bijnaam: De Patatzak. Over het winkelcentrum in het station zijn de meningen nogal verdeeld. “De NS zou met dezelfde gedrevenheid, de treinen moeten laten rijden en schoonhouden”, is de mening van veel reizigers.
Het station is gerealiseerd door samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Rotterdam, Stadsregio Rotterdam, ProRail en NS.
wa rottFeestelijke opening
De opening van Rotterdam Centraal Station, door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, is een bijzondere gebeurtenis met een Rotterdams tintje. Diverse indrukwekkende bijdragen van ondermeer het ‘Rotterdams Philharmonisch Orkest’, ‘Conny Janssen Danst’, ‘Codarts’ en ‘Mothership’ traden tijdens het openingsprogramma op. Stuk voor stuk Rotterdamse grootheden met wereldwijde bekendheid. In de dagen rondom de opening is er voldoende te doen op en rond het station met diverse verrassingen. Via de rode loper van natuursteen kunnen reizigers zo de binnenstad van Rotterdam in lopen. Reizigers, Rotterdammers en andere bezoekers waren getuigen van de opening en konden vanuit de stationshal dit beleven.