Roger van Boxtel in bestuur organisatie van Europese Spoorwegmaatschappijen

Advertentie

Roger van Boxtel (president-directeur NS) is vandaag benoemd tot bestuurslid van de CER. De CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) vertegenwoordigt de Europese spoorbedrijven. Dit verbond van Europese spoorwegmaatschappijen is een belangrijk aanspreekpunt voor onder andere de Europese commissie. Zo vertegenwoordigt de CER de belangen van al haar leden bij de totstandkoming van Europese wet- en regelgeving. De benoeming van Van Boxtel is voor de periode van 2 jaar.
“Het is belangrijk dat Nederland op het hoogste niveau in Europa invloed neemt op de ontwikkelingen op het spoor. We staan voor grote uitdagingen. De CO2-uitstoot moet naar beneden en de trein is de meest duurzame vorm van vervoer. Vorig jaar steeg het aantal kaartjes dat in Nederland verkocht is voor internationale treinreizen met maar liefst 10%. Er ligt een kans voor het spoor om vluchten op korte afstanden te vervangen. Om die kans te verzilveren willen we betere Europese verbindingen aanbieden, sneller, met minder overstappen en meer boekingsgemak. Daarvoor is het essentieel dat we meer gaan samenwerken ook met de goederenvervoerders en infrabeheerders. Ik begrijp dat het allemaal niet over één nacht ijs geregeld is, maar ik ga me hier persoonlijk hard voor maken. Laten we ermee beginnen om als Europese spoorwegmaatschappijen meer ambitie te tonen”.
Roger van Boxtel, President-Directeur NS
De CER is de Europese koepelorganisatie voor spoorwegmaatschappijen in Brussel en werd in 1988 opgericht. NS is al vanaf het begin lid. Inmiddels bestaat de CER uit meer dan 70 leden uit de Europese Unie, Noorwegen, Zwitserland maar ook landen die kandidaat zijn voor de EU zoals Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije. De huidige voorzitter van de CER is Crister Fritzson, de president-directeur van het Zweedse spoorbedrijf SJ. Naast Roger van Boxtel bestaat het bestuur van de CER verder uit onder andere Richard Lutz, president-directeur van Deutsche Bahn en Guillaume Pepy, president directeur van het Franse SNCF. Naast van Boxtel is vandaag ook Sophie Dutordoir, president-directeur van het Belgische NMBS benoemd in het bestuur van de CER. Bron: NS – Foto’s NS en Treinennieuws.nl

De bronafbeelding bekijken