Regionale treinen zuidwest-Zweden over naar staats-bv

Advertentie

Auteur: Marcel Burger

SJ, de als bv opererende staatsspoorwegen voor personenvervoer in Zweden, neemt vanaf 30 april alle regionale treindiensten in een flinke regio tussen Göteborg, Jönkoping en de Noorse grens over.

Dat meldde de website Wereldwijzer Zweden maandag op basis van bronnen bij de regionale vervoersorganisatie Västtrafik.

Reden is volgens een woordvoerder van Västtrafik de penibele financiële situatie van DSB Väst, de dochteronderneming van de Deense spoorwegen (DSB).

“DSB Väst zal het treinverkeer in het westen van Zweden binnen een maand verlaten en betaalt aan de Västtrafik een schadevergoeding van bijna 27 miljoen euro”, aldus de woordvoerder. Västtrafik bevestigt dat voor DBS Väst een bankroet dreigt. ,,We wilden met snel handelen verhinderen dat de reizigers daar de dupe van worden.”

In Zweden is het regionale vervoer een verantwoordelijkheid van de provincies, maar die besteden het daadwerkelijke transport uit. Västtågen is de verzamelnaam voor negen treinlijnen van Västtrafik. SJ neemt vanaf 30 april ook het personeel op de 20 Bombardier Regina-treinen (X50 / X52 / X53) in dienst, zodat er voor hen en voor de reizigers weinig verandert. De Västtåget rijdt in de Zweedse provincies Västra Götaland, Halland en Jönköping en heeft Göteborg als belangrijkste plaats.

© 2012 Marcel Burger voor Treinennieuws.nl en Wereldwijzerzweden.net