Recordaantal reizigers met trein naar luchthavens in België

Advertentie

Uitgebreider aanbod lokt extra Belgische reizigers de trein in. Een recordaantal reizigers heeft vorig jaar de trein genomen van en naar de luchthaven van Zaventem. Het waren er ruim 4,2 miljoen, of 7,2% meer dan in 2014. NMBS heeft sinds december 2014 een verhoogd treinaanbod naar de luchthaven, waar steeds meer reizigers gebruik van maken, aldus de NMBS. Het vorige jaar was voor Brussels Airport een recordjaar, NMBS profiteert daar mee van, maar opvallend is dat het aantal treinreizigers (7,2%) sneller groeit dan het aantal luchthavenpassagiers (6,28%). Met andere woorden, het marktaandeel van de trein stijgt ten opzichte van andere vervoersmiddelen naar de luchthaven.
De trein is een snelle, gemakkelijke en goedkope manier om op de luchthaven te komen. Dankzij de invoering van het nieuwe vervoersplan hebben 56 haltes een rechtstreekse verbinding met de luchthaven. Met de opening van de Schuman-Josafattunnel in april worden dat er maar liefst 82. Nog voor het nieuwe vervoersplan in december 2014 was er al minstens één rechtstreekse trein per uur naar de luchthaven vanuit steden als Antwerpen, Mechelen, Gent, Leuven, Landen en Bergen. Sinds december 2014 zijn daar onder meer Oostende, Brugge, Kortrijk, Oudenaarde, Hasselt, Aarschot en Doornik aan toegevoegd. Vanuit deze steden is het aantal reizigers naar de luchthaven het afgelopen jaar tot ruim zestig procent gestegen.
Opening Schuman-JosafattunnelOpening Schuman-Josafattunnel
Het verhoogde treinaanbod naar de luchthaven is dus een succes. NMBS wil daar dan ook verder op inzetten. Zo zullen er dankzij de opening van de Schuman-Josafattunnel op 4 april ook rechtstreekse treinverbindingen zijn vanuit Dinant, Namen, Ottignies, Charleroi en Nijvel. Deze spoortunnel is een rechtstreekse verbinding tussen het station Brussel-Schuman en de spoorlijn Halle-Vilvoorde, ook wel het Oostelijk ringspoor rond Brussel genaamd. Dankzij deze nieuwe link krijgt de Europese Wijk een rechtstreekse verbinding met het Noorden van Brussel, de luchthaven, alsook met de belangrijkste steden in België. De Brusselse Noord-Zuidverbinding wordt dankzij de nieuwe Schuman-Josafatverbinding bovendien ontlast.