Railpocket is nu een museumstuk

Advertentie

Foto Het Spoorwegmuseum: Paul Thomissen van NS overhandigt de laatste Railpocket aan conservator Evelien Pieterse

Tot in de jaren ’90 sleepten conducteurs van NS een zware tas mee met daarin dikke spoorboeken om reizigers te informeren. In 1996 kwam aan dit gesleep een eind toen de Railpocket werd geïntroduceerd. De Railpocket was een handcomputer waar onder andere reisinformatie mee kon worden uitgelezen. Na 5 generaties Railpockets werd onlangs afscheid genomen van dit apparaat. Conducteurs kunnen het tegenwoordig af met een smartphone en apps. Grondlegger van de Railpocket, oud-conducteur Paul Thomissen, kwam de laatste Railpocket persoonlijk overhandigen aan het Spoorwegmuseum.
De Railpocket is nu een museumstuk in het Spoorwegmuseum

In 1996 lanceerde NS de eerste generatie van de Railpocket voor hoofdconducteurs, later werd deze ook beschikbaar voor machinisten en servicemedewerkers. Ze waren bedoeld om reizigers te kunnen helpen en informeren. Met de introductie van de Railpocket liep NS internationaal voorop, het apparaat won dan ook verschillende prijzen waaronder de Computable Award en CISCO Networkers Innovation Awards voor Best Mobility and Wireless Project of the Year.
Er zijn sinds 1996 vijf verschillende generaties Railpockets geweest. Sinds kort heeft NS definitief afscheid genomen van de Railpocket, NS gaat over naar een volgend mobiel tijdperk. De Railpockets zijn inmiddels vervangen door andere mobiele werkplek devices. Conducteurs maken tegenwoordig gebruik van apps op de smartphone of tablet en mobiele chiplezers. Op deze manier kan personeel de laatste informatie op het spoor binnenkrijgen voor henzelf en de reiziger. De railpockets die uit de roulatie gaan, worden gerecycled. Van iedere generatie is nu één exemplaar overgedragen aan het Spoorwegmuseum.