Rail Away (making of in foto’s)

Advertentie

***Treinennieuws.nl weekend editie ***

Hebt u dat nu ook als u naar Rail Away kijkt, dat u dan denkt reed ik daar maar? Rail Away is een Nederlands televisieprogramma dat door de EO wordt uitgezonden. Dit programma geeft informatie over de omgeving waar de treinreis door gaat. Met de rustige stem, als voice-over worden markante spoorlijnen overal ter wereld in beeld gebracht. Elke aflevering wordt een route langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is niet alleen aandacht voor de treinen en spoorlijnen zelf, maar ook de landschappen, steden, cultuur en historie worden in dit programma uitvoerig belicht. Rail Away is een van de weinige producties van de Publieke Omroep, die van het Commissariaat voor de Media, aan het buitenland verkocht mogen worden. Ja, u leest het goed Rail Away is een Nederlands programma.
Het EO-programma Rail Away dat al ruim twintig jaar bestaat en met tussen de 500.000 en 600.000 kijkers per aflevering heeft is nog steeds een begrip onder treinliefhebbers. Maar ook vakantiegangers hebben het programma ontdekt. Het is een mooie leidraad voor diegene die deze landen willen bezoeken. In elke aflevering is er aandacht voor markante spoorlijnen overal ter wereld. Natuurlijk wordt ook naar Rail Away via “Gemist” gekeken. Maar Rail Away is ook op DVD verkrijgbaar. Nu is de nieuwe driedelige DVD-box Rail Away 58/59/60 verkrijgbaar op de bekenden adressen. Een “must have” voor iedere liefhebber van treinen en mooie natuurlocaties. In deze nieuwste DVD-box reist Rail Away voor de allereerste keer met de trein door Japan. Meestal is de speelduur van zo’n DVD ruim twee uur. Nederlands gesproken en voor alle leeftijden. Beeldformaat: 16:9 Anamorphic widescreen en Dolby Digital 5.1
Wat zou het mooi zijn om eens een making of van deze serie Rail Away te zien, helaas is deze er niet. Echter spelen bij de EO wel met de gedachte dat eens te doen, maar het is nogal kostbaar om twee complete cameraploegen op reis te sturen, want de “echte” ploeg filmt alleen de trein en uiteraard niet zichzelf. Enfin, dat materiaal hebben ze niet. Hoogstens een aantal foto’s die de cameraman in actie zijn er. Wel weten wij dat de cameraploeg een helicopter en drone inzetten om de mooie luchtopnames te maken. Mocht u nog nooit een Rail Away programma op de EO gezien hebben, koop dan een DVD. Wij van Treinennieuws.nl hebben natuurlijk de foto’s. Zie onderaan.

Brazilië, het Zuid-Amerikaanse land van de Olympische Spelen. Rail Away reisde door het land dat rijk is aan grondstoffen, historie en cultuur, die ook bepalend zijn geweest voor de aanleg van de treinroutes. Met de trein passeren we prachtig bewaard gebleven koloniale mijndorpjes en maken we kennis met de kleurrijke geschiedenis en cultuur van Brazilië. De serie wordt afgesloten met een spooravontuur door het bruisende Rio de Janeiro, dat gast-stad van de Spelen 2016 was.

Trajecten
Ouro Preto – Mariana; São João delRei – Tiradentes
Belo Horizonte – Barão de Cocais
Passa Quatro – Coronel Fulgêncio
Curitiba – Morretes
En tot slot Rio de Janeiro zelf

Voor het eerst in de 20-jarige bestaansgeschiedenis van Rail Away komt het populaire treinreisprogramma met unieke beelden uit Japan. Het land waar de treinen op tijd rijden, zeggen ze. Ga mee op reis en ontdek de schitterende omgeving in het land van de rijzende zon. Naast het bezoek aan Japan wordt ook het winterse Zwitserland en het prachtige Zweden aangedaan. Als laatste een misschien wat minder bekend land, Slovenië. Dus kopen die DVD.

Trajecten
Japan: Hitoyoshi – Kumamoto – Aso
Japan: Nagasaki – Huis ten Bosch – Sasebo
Slovenië: Bled – Nova Gorica
Zweden: Stockholm – Gävle – Borlänge
Zwitserland: Chur-Arosa
Zwitserland: Bergün – Filisur – Davos – Parsenn

YouTube-fragment

Beide DVD’s zijn online te bestellen bij de EO of bij Bol.com

The making of  Rail Away in foto’s Copyright: EO

De ballenbak in de trein