Rail “Het Chatham van het Continent”

Advertentie

RAIL staat als oudste Modelspoor Expositie van Nederland al sinds 1985 bekend als “Het Chatham van het Continent”. Chatham was een legendarische modelspoor show in Engeland waar “fine-scale” modelbouwers om de eer streden. Engeland was de bakermat van de serieuze model spoorwegbouw, zoals de treinenhobby eigenlijk heet. Met spelen met treintjes heeft die hobby niets te maken, dit is eerder een vorm van kunst. Het gedetailleerd en natuurgetrouw nabouwen van spoorwegen, treinen, landschappen is inmiddels ook naar Nederland overgewaaid. En Nederlandse bouwers steken de Britten inmiddels naar de kroon.                                    Op de foto: het nieuwe Z-SpoormerkOp RAIL staan Nederlandse en buitenlandse bouwers met hele bijzondere werkstukken, ook dit jaar in Houten. Tientallen verenigingen en hobbyisten beleven hun jaarlijkse hobbydagen in Houten. Treinen rijden af en aan in alle mogelijke soorten en maten.
In het Euretco Expo Center ligt de langste baan ooit ontworpen voor de allerkleinste treintjes die er maar bestaan, Z-Spoor genaamd. De locomotiefjes zijn klein, maar ze trekken meterslange treinen over een afstand van 111 meter lengte. Hiermee wordt een wereldrecord gevestigd, want een dergelijke lange spoorbaan is in deze schaal nog nergens eerder vertoond. Maar verder ook elektrisch treinen met bovenleiding en al of met de geweldige stoommachines van Spoor l, de grootste modelspoor klasse met locs die je maar beter met twee handen kunt beetpakken. Voor het gewicht en …….laat ze niet vallen want er zijn er bij met een waarde van vele duizenden euro’’s. Maar er is ook veel te zien voor degenen die minder willen spenderen. Een groot aanbod van speciaalzaken, vele verkoopstands met spoorwegmaterialen voor verzamelaars en snuffelaars.
Voor de kinderen is er een houten baan waar ze zelf kunnen rijden en een plek waar ze kunnen knutselen aan boompjes. Maar vooral zullen ze toch komen voor de ene, mega grote baan met die hele, hele kleine treintjes…….
Bron: Rail 2008               Zie ook Z-Spoor web-site klikken