Pumerends “Boemeltje” station geheel vernieuwd

Advertentie

IMG_1185s
Historisch Purmerend in glas verwerkt door Merel Noorlander

IMG_1196sTramplein Purmerend is vandaag vrijdag 12 december 2014 officiële geopend door de Wethouder Krieger in bijzijn van de Purmerends Burgemeester Bijl als vertegenwoordiger van de Stadsregio. Het karakter van dit nieuwe (derde generatie) station is gebleven.   Verleden en toekomst maken het een modern openbaar vervoerstation, waar de  Stadsregio 1 miljoen euro aan bijdroeg.  Vereniging Historisch Purmerend en kunstenares Merel  Noorlander gaven het station een historisch aanzicht.  Gelukkig is het idee van de Architect, een “ufo-achtig” busstation, niet door gegaan, maar werden de vorige twee stations samen gevoegd tot het nieuwe busstation. Een historische plaats waar vroeger de Blauwe trams vertrokken naar Amsterdam. Neem eens een kijkje in het Waterland historisch Museum

Vanaf zondag 14 december als in heel Nederland nieuwe dienstregelingen in gaan, wachten reizigers in Purmerend een stuk prettiger op de bus. Het historische station is dan weer open voor busvervoer. Om de opening te vieren, krijgen reizigers maandag 15 december tijdens de spitsuren iets te snoepen.

IMG_1190s
Merel Noorlander

Het station heeft meerdere abri’s, een overdekte wachtruimte voor passagiers en een loket voor medewerkers van busbedrijf EBS. Over 7 maanden is er ook een tweede gebouw waar men koffie kan kopen en naar een toilet is. Het moderne gebouw heeft een historisch tintje door onder meer de oude foto’s en afbeeldingen op het glaswerk en de kap van het stationsgebouw, die gebaseerd is op oude ontwerpen. Voor het nieuwe gebouw zijn 73 glasplaten gebruikt waar Merel Noorlander mooie historische beelden op aanbracht. De totale kosten voor de vernieuwing van het Tramplein zijn 6 miljoen euro en dit is volgens de gemeente binnen de begroting. Dat hoor je tegenwoordig niet veel meer, dat is binnen de begroting valt.

IMG_1183s
Er is natuurlijk camera toezicht, maar voor alle zekerheid ook deze mededeling