Pullmanrijtuig WSP 4129 begint aan haar derde leven

Advertentie

Tweede paasdag, maandag 1 april 2013 – Onder grote belangstelling, waaronder natuurlijk van alle partijen die bij de renovatie van het rijtuig betrokken waren, gaf Ton Baaten, voorzitter van de Stichting ZLSM, een korte weergave van de geschiedenis alsmede de ingrijpende restauratie van het Pullmanrijtuig. Na dit terugblik, werden Anthony Ford (curator van de Britse Pullman Society) en Jan Koks (namens Stichting FSI en DSM) uitgenodigd om de openingshandeling te verrichten. Alle genodigden werden na het doorknippen van het lint en openen van de deur uitgenodigd om plaats te nemen in het rijtuig. De stoomlocomotief E2 1040 werd aangekoppeld, waarna het rijtuig haar eerste officiële rit na restauratie over ZLSM-sporen mocht afleggen.
Historie
Het rijtuig, dat een rijke historie kent, stamt uit 1927 en werd gebouwd in Birmingham (GB). De eerste jaren van haar leven werd deze Wagon Salon Pullman (WSP) ingezet in diverse internationale treinen van Wagon-Lits op het vasteland van Europa. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het rijtuig veiliggesteld, om daarna weer onbeschadigd ingezet te kunnen worden. In februari 1956 liep het rijtuig door een binnenbrand schade op en werd buiten dienst gesteld. Begin jaren ‘60 begon het Pullmanrijtuig aan een tweede leven bij de Staatsmijnen (DSM). Hier werd het rijtuig, na een verbouwing, vanaf mei 1962 ingezet als excursierijtuig op het mijnspoornet in Zuid-Limburg. Veel VIP’s maakten vanaf dat moment een rit in het pluche van de WSP 4129, waaronder prinses Irene en koningin Juliana. Nadat het mijnspoornet werd opgeheven zette DSM het rijtuig nog sporadisch in voor promotionele doeleinden. Nadat in 1995 de Stichting ZLSM werd opgericht gaf DSM het rijtuig in bruikleen aan de museumspoorlijn. Hier werd het voor bijzondere gelegenheden, zowel door DSM als ZLSM gebruikt. In 2002 besloot DSM het rijtuig, in het kader van het eeuwfeest van DSM, te schenken aan de Stichting ZLSM.
Na een intensieve restauratie, waarbij alle historische en originele elementen aan het rijtuig weer in ere zijn hersteld, kan het Pullmanrijtuig WSP 4129, aan haar derde leven beginnen.
Gedenkboek
Ter gelegenheid van de restauratie en indienststelling van de WSP 4129 is een uniek gedenkboek uitgegeven, dat naast een collectie prachtig beeldmateriaal de complete geschiedenis van het rijtuig beschrijft. Dit gedenkboek kost € 7,50 en is verkrijgbaar in het souvenirwinkeltje van station Simpelveld of te bestellen via de webshop (excl. verzendkosten) Foto: Jasper Kroese