Provincie Limburg steekt 10 miljoen in stoomtreinspoor

Advertentie

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) is gered dankzij de overname van eigendommen door de Provincie Limburg. Voor het onderhoud van de eigendommen wordt een onderhoudsfonds ingesteld. In totaal wordt door Provincie en gemeenten een bedrag van € 12 miljoen geïnvesteerd om de spoorinfrastructuur voor de komende 50 jaar te behouden. Bovenstaande foto: Bart Laval

De stoomtrein ritjes door het Limburgse heuvelland kunnen de komende jaren gelukkig weer gemaakt worden. Het lijkt dat de toeristische stoomtrein door Zuid-Limburg voor de komende jaren gered is. Voor een bedrag van 10,5 miljoen euro koopt de provincie Limburg het stoomtreinspoor Kerkrade-Simpelveld – Schin op Geul over van de in geldnood zittende Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM), die daarmee weer lucht krijgt.

Ook wordt de provincie eigenaar van viaducten, overwegen en loodsen. Om alles te kunnen onderhouden, wordt een fonds ingesteld. Voorwaarde voor de deal is overigens dat ook de gemeenten die aan de spoorlijn liggen samen 1,5 miljoen euro op tafel leggen. De provincie zegt de ZLSM niet te willen laten vallen vanwege het grote toeristische belang. En daar zijn wij het mee eens.

Volgens gedeputeerde Patrick van der Broeck gaat ZLSM, die dit jaar haar 25-jarig bestaansfeest viert, een spannend jaar tegemoet. “Er ligt een goed businessplan dat veel vertrouwen geeft, maar we verwachten dit jaar al een verbetering van de bedrijfsresultaten.” Het plan van de ZLSM geeft aan dat verbeteringen van bedrijfsresultaten mogelijk zijn door onder andere besparing op personeelskosten, aanpassing van dienstregeling, samenwerking met andere ondernemers en vervangingen van materieel door minder  onderhoudsgevoelige stoomtreinen.

“Het einde van een onzekere periode is in zicht”, volgens Randy Habets, directeur van de ZLSM. “We hebben een zware periode achter de rug. Ondanks zware bezuinigingen waarbij hard werd ingegrepen in onderhoudskosten dreigde het einde van ZLSM. Met deze gezamenlijke aanpak staat het sein weer op groen.”

De gemeenten moeten nog definitief beslissen over hun investeringsbijdrage. Ook Provinciale Staten wordt gevraagd om in het kader van de voorjaarsnota te beslissen over de bereidheid om provinciale middelen in te zetten voor het behoud van de ZLSM.