Plusdag in Het Spoorwegmuseum

Advertentie

Plusdag in Het Spoorwegmuseum in het teken van veiligheid. Elke derde dinsdag van de maand is er een speciaal programma voor 50-plussers in Het Spoorwegmuseum. Tijdens de Plusdag krijgt de bezoeker een bijzonder programma aangeboden waarbij men veel te weten komt over het museum en de collectie. Op 30 maart start de tentoonstelling ‘Veiligheid voor alles’ over veiligheid op het spoor. De Plusdagen staan daarom de rest van het jaar in het teken van het thema ‘veiligheid’.
Over veiligheid op het spoor wordt tegenwoordig veel gesproken, maar het onderwerp staat al sinds de eerste treinrit in 1839 op de agenda. “Een vuurdraak die zo snel reed dat reizigers op z’n minst een hersenbeschadiging zouden oplopen. Een stinkend monster dat zoveel stoom uitbraakte dat de koeien er zure melk van zouden geven”. Zo waarschuwden in 1839 critici voor de gevaren van de trein. Ergens hadden ze gelijk: een trein is zwaar, rijdt snel, heeft een lange remweg en kan niet uitwijken voor een onverwachte hindernis. De eerste treinritten tussen Amsterdam en Haarlem verliepen echter vlekkeloos en de trein wist zich te ontwikkelen tot een van de veiligste vervoermiddelen ter wereld. Dat komt doordat men vanaf het allereerste begin doordachte maatregelen heeft genomen om gevaarlijke situaties te voorkomen.
De Plusdag staat vanaf dinsdag 19 april in het teken van de nieuwe tentoonstelling ’Veiligheid voor alles’ over veiligheid op het spoor. Na ontvangst in het historische Maliebaanstation krijgen bezoekers een nostalgische rondleiding door het museum en laten rondleiders aan de hand van de collectie zien welke veiligheidsaspecten er allemaal spelen op het spoor. Met een speciale seinenkar wordt getoond wat de seinen op het spoor betekenen. In het theater is er naast een theatervoorstelling ook de mogelijkheid een lezing te volgen over treinen en veiligheid. Tenslotte is de stationskapper in het Maliebaanstation geopend, kapper Jan geeft de heren een ouderwetse scheerbeurt met kwast en mes.
Het Plusdag-programma wordt elke derde dinsdag van de maand aangeboden voor de reguliere prijs van 13,50 per persoon (voor museumkaarthouders gratis). De data van de plusdagen zijn: 19 april, 17 mei, 21 juni, 19 juli, 16 augustus, 20 september, 18 oktober, 15 november.
Ga voor meer informatie naar de website: www.spoorwegmuseum.nl. Tip: kom met de trein naar Het Spoorwegmuseum, bij de NS-automaten is een combiticket te koop voor treinreis en toegang.