Plannen maken voor 175 jaar NS

Advertentie

Tot en met maandag staat voor de Nederlandse Spoorwegen “Londen Centraal”. Maar als het stationsplein van den Bosch a.s. maandag leeg is, kunnen zij alleen nog maar aan de heerlijke weken terug denken. Even relaxen, en dan de volgende klus. De viering van 175 jaar NS.
De eerste trein in Nederland reed in 1839 tussen Amsterdam en Haarlem en dat moet gevierd worden. Sinds de oprichting is er heel wat veranderd. In 2014 wordt het dus weer groot feest bij onze nationale spoorwegen. Utrecht zal bol staan van de festiviteiten rond de jarige, tenminste als de verbouwing van het station het toe laat. Toen stonden alle in dienst zijnde treinen opgesteld op de toen beschikbatre sporen.
Afgelopen woensdag 8 augustus was 175 jaar geleden dat de handtekeningen gezet werden onder de kontrakten voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM). Twee jaar later, op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland feestelijk geopend. De stoomlocomotief ‘De Arend’ deed 25 minuten over het ritje tussen Amsterdam en Haarlem. De andere locomotief die de eerste treinen trok, had de naam de ‘Snelheid’. Van de ‘Arend’ staat een replica in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De Intercity van nu, doet er iets meer dan 15 minuten over. Veel mensen vonden het maar niets: het ging veel te hard en met veel te veel lawaai. Was die nieuwigheid wel nodig en was het wel veilig? Ja toen begon ons volk al te klagen en te mopperen. Er was in het begin van dit hetzelfde jaar in België, daar reed de trein twee eerder, nog de stoomketel van een vertrekkende trein uit elkaar gespat. Dit kon toch nooit goed gaan en de trekschuit was toch een prima vervoermiddel?
Als een bedrijf zolang bestaat, is er natuurlijk ook heel veel documentatie en naslagwerk. Dit kan allemaal gezien en gelezen worden op diverse plaatsen in Nederland.
Bij Het Spoorwegmuseum in Utrecht, het NVBS in Amersfoort, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en het Utrechts archief. Voor thuis is het boek “Spoorwegen in Nederland, van 1834 tot nu” een geweldig naslagwerk bij uitgeveij Boom te Amsterdam. (ISBN 90-5352-980-2) of kijk eens op marktplaats.
Het Spoorwegmuseum in Utrecht beheert circa 15.000 boeken en tijdschriften op het gebied van spoor- en tramwegen in Nederland en in het buitenland. Het museum heeft een uitgebreide collectie documenten, werktekeningen, foto’s en spoorvoorwerpen. Kijk voor meer informatie op: Spoorwegmuseum.

Op dit moment is men bij de NS in voorbereiding, om te bekijken wat en hoe dit project in de steiger gezet kan worden. Men kan ons daarom nog niets concreets zeggen, allen dat er twee NS’ers mee bezig zijn om een en ander en wat plannen op papier te zetten.