Per stoomtrein naar de Limburgse kerstmarkten

Advertentie

SSNstoomtreinLiefhebbers van kerstmarkten maar ook van oude stoomtreinen kunnen op zaterdag 19 december 2015 hun hart ophalen. Stoom Stichting Nederland laat dan een echte historische stoomsneltrein op het reguliere spoor rijden. Vanuit Rotterdam Centraal en de opstapplaatsen Gouda en Utrecht Centraal wordt naar de kerstmarkten van Maastricht en Valkenburg gereden.
Deelnemers hebben keuze uit twee bijzonder sfeervolle en historische plaatsen met kerstmarkten, Magisch Maastricht en Kerststad Valkenburg, de grootsten van Nederland. Tijdens deze nostalgische stoomtreinreis rijdt ook de Kerstman mee.
Oude tijden herleven
De ramen van de historische rijtuigen kunnen nog open en worden zitplaatsen nog door stoomverwarming verwarmd. De stoom is afkomstig van de stoomlocomotief en stroomt door de leidingen onder de rijtuigen door naar de coupés. Deze Expres rijdt inmiddels al bijna 40 jaar op het spoorwegnet van Nederland.
Stoomlocomotief op het spoorwegnet
Voor het laten rijden van de stoomlocomotief komt veel bij kijken. Zo is voor deze stoomtreinreis maar liefst 8000 kilo kolen benodigd. Daarbij verbruikt de stoomlocomotief nog eens 80.000 liter water om er stoom van te maken. De stoomloc kan zelf maar 35 kub meenemen. Daarom is er in Roermond een extra stop ingelast om met brandslangen water bij te tanken.
Kostbaar
Het laten rijden van een stoomtrein is kostbaar. In het speciale plaatsbewijs is een bedrag per km opgenomen om op het spoor te mogen rijden, aanvraag dienstregeling, de inzet van de stoombevoegde machinisten en de kosten van kolen en smeerolie. Maar ook het onderhoud van de locomotief, zoals bijvoorbeeld het reviseren van een ketel kost in eigen beheer nog altijd € 150.000 euro.
Mee met de SSN Kerstmarkt Expres
De SSN Kerstmarkt Expres vertrekt om rond 7.30 uur vanuit Rotterdam Centraal. Instappen in Gouda en Utrecht Centraal is ook mogelijk. Rond 12:30 komt de Expres aan in Zuid-Limburg aan. Rond 18:00 uur vertrekt de stoomtrein weer vanuit Magisch Maastricht en rond 18:30 uur vanuit Kerststad Valkenburg. Rond 22:30 uur komt de stoomtrein weer aan in Rotterdam.
De prijzen van een historische dag met de stoomlocomotief liggen op € 79 euro per persoon, € 69 euro voor donateurs en kinderen (3 tot en met 13 jaar) voor € 15,00 euro per kind.

Meer informatie:
Wim Cornelisse, 06-54 767 526