Overheid wordt eigenaar Miljoenenlijn-traject

Advertentie

Patrick van de Broeck tekent overeenkomst
Het ondertekenen van de overeenkomst (foto: Jan Brouwers)

Stoomtrein tekent in jubileumjaar voor nieuwe start. Met het tekenen van de overeenkomsten is provincie Limburg, ondersteund door de vier Gemeenten langs het ZLSM-traject: Simpelveld, Kerkrade, Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul, vanmiddag eigenaar geworden van het spoortraject en de bijbehorende opstallen.

Hiermee ontlast de Provincie de museumspoorlijn van de zware onderhoudskosten. Voor het onderhoud van deze eigendommen is een investeringsbudget ingesteld. Vanaf nu kan de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) zich volledig gaan richten op haar exploitatie en verdere ontwikkeling.
Limburgs Erfgoed Park
In de komende jaren zal het emplacement van station Simpelveld worden ontwikkeld tot een 365 dagen per jaar, vrij toegankelijk cultuur historisch erfgoed park. Het verhaal van het Limburgs erfgoed zal hier op een vermakelijke, informatieve en educatieve manier worden verteld, waar bezoekers op eigen gelegenheid kennis van kunnen nemen. De openingstijden en dagen van het stationsgebouw zullen worden uitgebreid en het station zal worden getransformeerd naar een toeristisch informatiecentrum. Deze ontwikkeling staat los van de dagen dat er ook daadwerkelijk stoomtreinen in bedrijf zijn, al blijft een nostalgische treinrit natuurlijk wel het hoofdproduct van ZLSM.
In de vakantieperiodes zal het basisproduct worden aangevuld met tijdelijke, thematische attracties en animatie, vooral afgestemd op jonge gezinnen. Daarnaast zal ZLSM zich sterk gaan inzetten op verdere samenwerking met het Limburgse bedrijfsleven. Zowel voor het verder ontwikkelen van de zakelijke businessarrangementen als het aangaan van strategische allianties om samen dit Limburgs erfgoed in beweging te houden.
De vijf speerpunten
In de verdere ontwikkeling zal ZLSM haar besluiten altijd afstemmen op de vijf belangrijkste pijlers van haar organisatie; de hoeder van het Limburgs erfgoed, de economische motor achter de toeristische ontwikkeling in de regio, de natuurbeheerorganisatie, de sociaal-maatschappelijke organisatie en de conservator van de railinfrastructuur.
Steun overheid
ZLSM heeft in deze moeilijke periode kunnen rekenen op een zeer constructieve en onvermoeibare inzet van de Limburgse overheden, zowel provinciaal als gemeentelijk die zich samen hebben ingezet voor het tot stand komen van deze oplossingsrichting voor de financiering van ZLSM. Verantwoordelijk Openbaar Vervoer-gedeputeerde Patrick van der Broeck: “De ZLSM behoort tot het DNA van toeristisch Zuid-Limburg en is sterk verbonden met de Limburgse mijnhistorie”.

Stoomtrein in winterlandschap Valkenburg