Opgeruimd staat netjes

Advertentie

Of het aan de vakantietijd ligt weten wij niet, maar toen wij van de week in diverse Intercity’s zaten, viel het ons op dat de treinen na een lange tijd een goorbak geweest te zijn, nu mooi schoon waren. Ook de Metro die twee weken niet verschijnt wegens de vakantieperiode, werkt natuurlijk mee aan de geruimde treinen.
De treinen worden sinds dit jaar schoongemaakt tijdens de rit of op het eind station. Werken in het bijzijn van reizigers is voor veel schoonmakers nog wel even wennen. Een groot feit is: “Als de coupé schoon is of schoon wordt gemaakt, laten reizigers veel minder snel hun krant of koffiebeker liggen”, aldus een woordvoerder van de NS.
Overvolle (te kleine) prullenbakjes in de IC, rondslingerende koffiebekers en vieze ramen. “NS-reizigers” klagen al jaren over rommel die zij meestal zelf maken, in de trein. De NS verwachtte het al dat de inzet van schoonmakers tijdens de reis ook preventief werkt. “Reizigers worden zich op deze manier meer bewust van de rommel in de trein”, zegt een woordvoerder. “Als de coupé schoon is of schoon wordt gemaakt, laten reizigers veel minder snel hun krant of koffiebeker liggen.” NS bekijkt of het aantal trajecten later kan worden uitgebreid.
Ja, onze vervoerder doet er alles aan om de trein zo schoon mogelijk te maken, nu nog de reizigers opvoeden. Ook liet de NS door ProRail grotere afvalbakken op de perrons en in de nieuwe sprinters plaatsen, waar het afval gescheiden in kan. Nederland wordt steeds schoner.

Foto’s: NS