Twee boeken “Operatie open hart” en “Van Stadsie tot Stad” vertellen u de geschiedenis van het kloppend hart van Nederland, het Centraalstation van Utrecht.
De auteurs schrijven jaren 50 van de vorige eeuw. Utrecht is een slaperig provinciestadje. Maar Utrecht herstelt zich snel na de oorlogsdagen. Utrecht slaat de weg in naar een bruisend hart van Nederland. Na de uitbreidingen aan de rand van Utrecht is het centrum aan de beurt. We slaan een paar jaar over. Hoog Catharijne wordt het winkelcentrum en tevens de hoofdingang van het station van de Nederlandse Spoorwegen, het drukste knooppunt van treinen in alle richtingen. Treinen vertrekken in alle richtingen. naar het Noorden, Zuiden- Westen- en het Oosten.
Twintig jaar bouwen aan het Stationsgebied Utrecht
Terwijl Utrecht Centraal te maken heeft met een continue reizigersstroom, streeft een kleine toegewijde organisatie naar een veilige, overzichtelijke en vlotte verbouwing van hetzelfde station. Hoe waren de belangen van reizigers te combineren met een jarenlange bouwput, met ingrijpende aanpassingen tijdens de uitvoering en al dan niet geplande nevenactiviteiten? De verbouwing van het centraal station en het omliggende gebied heeft dan ook de nodige voeten in aarde.
Bijna twintig wordt er in Utrecht gewerkt om een groot nieuw stadshart te maken. Jaren hebben we gezien hoe Utrecht Centraal veranderde in, volgens sommige reizigers, het mooiste station van Nederland. Ook het benauwde en lage Hoog Catharijne werd op schop genomen. Het is nog niet af, maar het is er nu al gezellig winkelen. Als je een paar weken niet in Utrecht komt, weet je niet wat je ziet als je weer een bezoek brengt.
Het begin
In 2002 vond het eerste Utrechtse raadplegend referendum plaats over de toekomst van het Utrechtse Stationsgebied. Nog nooit was de Utrechtse bevolking zo direct betrokken geweest bij een onderwerp als toen. De gemeenteraad nam de uitslag over en daarna begon een taai proces van plannen maken en contracten sluiten. Ondertussen bleef de tijd niet stil staan. Wie nu in Utrecht komt, kijkt zijn ogen uit naar de totale make-over van het stadshart.
Het boek “Operatie open hart. Twintig jaar bouwen aan het Stationsgebied Utrecht” blikt terug op die tijd en onthult het dynamische beslistraject dat achter de veranderingen schuilging. Aan het woord komen bewoners, architecten, beleggers, politici, ambtenaren en zelfs een oud-bewoner van de vroegere junkentunnel onder Hoog Catharijne. Allemaal doen ze openhartig hun verhaal en lichten vanuit hun perspectief toe hoe het met het Stationsgebied is vergaan. Vele belangrijke onderwerpen die ook vandaag de dag nog actueel zijn, komen aan de orde, zoals de Moreelsebrug, het Smakkelaarsveld en niet te vergeten het verkeer en de Uithoflijn. Zo ontstaat een veelkleurig palet van verhalen en meningen die gestalte geven aan het Stationsgebied zoals we dat nu kennen.
Meer info?
Het informatie centrum Stadshart Utrecht geeft op hun website (www.cu2030.nl) meer te over lezen, maar u kunt op iedere eerste zaterdag van de maand aanhaken bij een rondwandeling door het stationsgebied Utrecht. Die duurt ongeveer van half 12 tot 14.00 uur. Om 11.15 uur gaat één van de roldeuren van het Stadskantoor open. Dan kunt u binnenlopen. Om 11.30 uur beginnen we met een korte toelichting bij onze grote gebiedsmaquette en daarna naar buiten.
Ook hebben ze tweemaandelijks een info-avond die goed bezocht wordt. Ook hierover kunt u meer lezen op de website.
Operatie open hart
Twintig jaar bouwen aan het Stationsgebied Utrecht
Uitgeverij : Matrijs
Auteurs : Ed van Eeden, Ton Burgers, Jan Vredenberg, Herbert Boland
Prijs : € 19.95 (verzendkosten: € 2.49)
ISBN : 978-90-5345-540-1
Eerst druk : juni 2018
Formaat : 17 x 24 cm
Omvang : 352 blz.
Uitvoering : Genaaid gebrocheerd
Bestellen is hier mogelijk
Verjongd stadshart. Een nieuw Utrecht Centraal
Er is nog een prachtig boekwerk over het nieuwe hart van Utrecht met veel historische foto’s. Verjongd stadshart. Een nieuw Utrecht Centraal neemt je mee achter de schermen van een spectaculair bouwproject in wisselwerking met de stad. Zoals bij elke grote verbouwing zijn er dilemma’s, onverwachte wendingen, zijn er meevallers en tegenvallers, maar heerst er vooral positieve energie en optimisme over het eindresultaat.
De uitbreiding van het stationsgebied in Utrecht ging gepaard met een nieuw muziekgebouw, een stadskantoor, een metamorfose van Hoog Catharijne, de terugkeer van de het water in de singel en de bouw van de grootste fietsparkeergarage ter wereld. Station Utrecht Centraal vormt het hart van het stationsgebied en biedt een vloeiende verbinding tussen beide zijden van het spoor.
Om de ontwikkeling te begrijpen van Utrecht als knooppunt van Nederland, gaat Verjongd stadshart, een nieuw Utrecht Centraal terug naar de aanleg van de eerste ‘ijzeren weg’ van Utrecht naar Amsterdam in 1843. We reizen door bijna twee eeuwen geschiedenis van veranderende technologie, architectuur, oorlogen, verwoestingen, de invloed van Hoog Catharijne en de nationale sleutelprojecten, die alle een belangrijke rol speelden bij de totstandkoming van het Utrecht Centraal anno nu.
Hoe Utrecht er vroeger uitzag kunt u lezen maar in het bijzonder zien in het boekwerk van WBOOKS “Van stadsie tot stad | Utrecht 1950-1975 “ Waarvan reeds de 4e druk is verschenen
Van stadsie tot stad | Utrecht 1950-1975
Auteurs: T on van den Berg en Ad van Liempt
Aantal: pagina’s: 128
Illustraties: circa 140, in zwartwit en kleur
Formaat: 24 x 31 cm
Uitvoering: Gebonden
Bijzonderheden: in samenwerking met Het Utrechts Archief
ISBN: 9789462581869
Bestellen bij WBooks
Nu nog een uitbreiding op het stadsrailnetwerk. Eigenlijk zou je de Amsterdamse metro moeten doortrekken naar Utrecht. De A2 staat nu al wel ‘s 10 banen breed vast. Maar ja, voor een degelijk plan is visie en geld nodig. Onze regering verdient liever aan de auto. OV brengt niks op.