Open dag bij NS Componentenbedrijf

Advertentie

Op zaterdag 22 juni opent NS Componentenbedrijf in Berkel-Enschot de deuren en kan voor de allereerste keer iedereen die wil een kijkje komen nemen. Het NS Componentenbedrijf reviseert onderdelen van treinen. Tijdens de open dag geven monteurs demonstraties en vertellen over hun werk. Ook worden er allerlei foto’s en video’s getoond. Bezoekers kunnen rondkijken in een dubbeldekstrein (VIRM) en voor kinderen is er een kidsclub met allemaal leuke activiteiten. Speciaal voor de open dag rijdt de Diesel III – ook wel ‘rode duivel’ genoemd – als pendeltrein tussen station Tilburg en het terrein van het componentenbedrijf.

Weleens het in elkaar zetten van een stroomafnemer (ook wel pantograaf genoemd) gezien? De monteurs van het NS Componentenbedrijf demonstreren het graag. Voor kinderen zijn er allerlei knutselactiviteiten en ook rijdt de vrolijke NS Hup-on Hup-off Express rond. Bezoekers krijgen als herinnering een mooie foto mee naar huis.

Een ritje in de rode duivel
Extra bijzonder is de pendeltrein die alleen tijdens de open dag rijdt, doorgaans zijn er namelijk geen reizigerstreinen op het spoor tussen Tilburg en het NS Componentenbedrijf te vinden. Op het traject ontbreekt een bovenleiding, vandaar dat de keuze speciaal is gevallen op de rode duivel. Deze dieselelektrische trein heeft namelijk geen bovenleiding nodig. Om 13.20 uur en 14.00 uur vertrekt de rode duivel vanaf station Tilburg Centraal (spoor 3) naar het NS Componentenbedrijf. Bezoekers kunnen recht voor de ingang uitstappen. Vanaf het terrein vertrekt de rode duivel naar station Tilburg om 14.48 uur en 15.48 uur.

Over NS Componentenbedrijf
NS beschikt over 35 locaties in Nederland voor het onderhoud en de service van alle treinen. Het Componentenbedrijf in Berkel-Enschot is de enige locatie waar NS componenten van treinen reviseert. De monteurs en technici die hier werken, zorgen ervoor dat treinonderdelen weer als nieuw functioneren. Dit varieert van grote en complexe onderdelen als pantografen, tractiemotoren en compressoren tot kleine onderdelen zoals noodremtrekkers. Bij het Componentenbedrijf werken in totaal 300 mensen binnen vier afdelingen, waaronder de afdeling support en drie productieafdelingen die gespecialiseerd zijn in pneumatiek, elektronica en mechanica. Samen zorgen zij dat er jaarlijks 45.000 onderdelen gereviseerd worden.

Tijdens de open dag is het NS Componentenbedrijf aan de Nieuwe Atelierstraat 4 in Berkel-Enschot geopend van 13:00 uur tot 16:00 uur. Er is beperkte parkeergelegenheid. Aanmelden voor een ritje in de rode duivel kan op station Tilburg. De beschikbaarheid is beperkt.

Bron en foto’s: NS – Foto Rode Duivel: Het Spoorwegmuseum