Op naar de 10 miljoen

Advertentie

bezoekers
In de rij voor On traXS!

Het Spoorwegmuseum blijft stijgen in de bezoekersaantallen. Zij sluiten het jaar af met een nieuw bezoekersrecord. Nadat vorig jaar voor het eerst de grens van 400.000 bezoekers werd gepasseerd stopt de teller dit jaar bij 420.000. Dit is een lichte stijging (3,4%) ten opzichte van succesjaar 2014. Kern van het succes zijn de evenementen die gezamenlijk 135.000 bezoekers trokken. Winter Station in de kerstvakantie blijft daarbij het meest populair, in de twee afsluitende weken van het jaar passeren meer dan 55.000 bezoekers de kassa. Gezinnen met kinderen blijven voornaamste de doelgroep van Het Spoorwegmuseum, dat deze aanpak werkt blijkt uit de 130.000 kinderbezoeken het afgelopen jaar.
Succesvolle evenementen
Onder ouders met jonge kinderen zijn ‘Ontdek Chuggington’ en het ‘Thomas Weekend’ ongekend populair met beide rond de 32.000 bezoekers. De modeltreinen van On traXS! trokken dit jaar 8000 bezoekers, het stoomweekend in september sluit de rij met bijna 6000 gasten. Dit jaar was Het Spoorwegmuseum voor het eerst gastheer van het Allerhande Kerstfestival waar 30.000 geïnteresseerden op af kwamen. Traditioneel is de afsluiter van het jaar, Winter Station, het drukst bezochte evenement. Het Spoorwegmuseum verwacht in de kerstvakantie rond de 60.000 bezoekers te ontvangen. Wat betreft tentoonstellingen stond 2015 in het teken van de start van de Tour de France in Utrecht. Het Spoorwegmuseum zocht in de tentoonstelling ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ naar de link tussen fiets en trein. Het leverde veel publiciteit op waaronder een item in het NOS Journaal. De digitale kunstkrant zette de tentoonstelling in haar top 10 van beste exposities van 2015 (www.digitalekunstkrant.nl).
Plannen komend jaar
In 2016 worden een aantal plannen uitgevoerd. De belangrijkste ingreep is de herinrichting van ‘De Werkplaats’, de centrale hal van het museum waar de treinen worden getoond. Met een boeiende presentatie van tien beeldbepalende treinen wordt op speelse wijze de geschiedenis van 175 jaar personenvervoer verteld. Daarnaast wordt restaurant ‘De Remise’ grondig verbouwd. Volgend jaar verwacht Het Spoorwegmuseum een magische grens te overschrijden: sinds de oprichting van Het Spoorwegmuseum in 1927 bezochten bijna 10 miljoen personen het museum!