Op de Rails viert het 1000 ste nummer

Advertentie

op de rails 1000Amersfoort, 23 februari 2014 – Op 13 maart verschijnt het duizendste nummer van het maandblad Op de Rails. Om dit te vieren werd de cover van dit bijzondere nummer afgelopen zaterdag 22 februari officieel gepresenteerd in het Spoorwegmuseum.
Op de Rails is zoals ongetwijfeld bekend, het maandblad (wij noemen het liever magazine) van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS). Op de Rails houdt de lezers in gedrukte vorm, uitstekend op de hoogte van de relevante ontwikkelingen bij de spoorwegen en trambedrijven in binnen- en buitenland. Ieder nummer bevat naast een aantal nieuwsrubrieken meerdere artikelen over diverse onderwerpen. Ook nieuws over de NVBS zelf is in Op de Rails te vinden.
op de rails 3Maar liefst 83 jaar geleden, in maart 1931, verscheen het NVBS-maandblad voor het eerst, toen nog onder de titel NVBS Orgaan. In februari 1947 verscheen voor het eerst de titel Op de Rails op het cover. Op de Rails is altijd een resultaat geweest van samenwerking tussen redacteuren, medewerkers, auteurs en fotograferen die allemaal in hun vrije tijd een bijdrage leveren.
Op de rails 1000 2Zaterdag overhandigde NVBS-voorzitter Maikel Rörik de duizendste Op de Rails aan oud-hoofdredacteur en erelid Frits van der Gragt. Frits van der Gragt was verantwoordelijk voor vele jaargangen Op de Rails en schreef talloze artikelen. Door zijn verdiensten voor de vereniging is hij de persoon bij uitstek om het duizendste nummer in ontvangst te mogen nemen. Het decor voor de overhandiging was museumlocomotief 1010 van het Spoorwegmuseum. Die was speciaal hiervoor uitgekozen omdat dit locomotieftype onder liefhebbers bekend staat als ‘de duizend’. In het kader van dit bijzondere getal wordt in het maartnummer van Op de Rails aandacht geschonken aan treinen en trams die het nummer 1000 dragen.
Om Op de Rails maandelijks ontvangen kan door lid te worden van de NVBS. Een lidmaatschap kost 55 euro per jaar. Jongeren tot 25 jaar betalen 28 euro per jaar. Meer informatie over de NVBS en Op de Rails.
• De presentatie en overhandiging is mede mogelijk gemaakt door het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het Spoorwegmuseum vertelt de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. Op 7 t/m 9 maart vindt bovendien het evenement On traXS! in het museum plaats, waarbij bijzondere modelspoorbanen van over de wereld worden tentoongesteld.