Oostenrijkse ÖBB bestelt 41 nieuwe dubbeldeks treinstellen bij Stadler

Advertentie

FOTO Copright: Stadler

Österreichische Bundesbahnen (Oostenrijkse federale spoorwegen – ÖBB) bestelt opnieuw 41 nieuwe dubbeldekkers van het type KISS bij Stadler. De bestelling wordt geplaatst als onderdeel van het ondertekende raamovereenkomst voor maximaal 186 dubbeldeks treinstellen die onlangs is goedgekeurd door de hogere administratieve rechtbank in Wenen, waarmee een einde komt aan juridische procedures. De orderwaarde in de eerste aanvraag bedraagt circa 600 miljoen euro. De treinen zijn bedoeld voor gebruik in de regio Oost vanaf 2026.
Hiermee wordt de vernieuwing van de lokale en regionale transportvloot van ÖBB wordt voortgezet. ÖBB bestelt 41 nieuwe dubbeldeks treinstellen van het type KISS bij Stadler voor de oostelijke regio en garandeert zo een nog grotere passagierscapaciteit en comfort in de toekomst. De raamovereenkomst met Stadler maakt het mogelijk om tot 186 treinen te bestellen, voor een totale waarde van maximaal drie miljard euro. In het huidige verzoek bestelt ÖBB 20 voertuigen met zes wagens en 21 voertuigen voor vier wagens, met een orderwaarde van 600 miljoen euro. De eerste voertuigen zullen naar verwachting begin 2026 in gebruik worden genomen op routes in de oostelijke regio.
“Met deze 41 nieuwe Cityjet-dubbeldekkers blijven we onze lokale transportvloot in Wenen, Neder-Oostenrijk en Burgenland moderniseren. Vanaf 2026 bieden we onze passagiers nog meer capaciteit en comfort, waardoor de overstap van individueel vervoer per auto naar spoorvervoer aantrekkelijker wordt voor forenzen. Dit is goed voor ons klimaat en zowel comfortabel als praktisch voor onze ÖBB-reizigers,” ÖBB CEO Andreas Matthä zegt.
“We zijn er trots op de volgende generatie dubbeldeks treinstellen aan Oostenrijk te kunnen leveren. In veel landen is onze KISS al succesvol in beweging. Dankzij het hoge innovatieniveau is de KISS een sleuteloplossing voor het milieuvriendelijke spoorvervoer van morgen. We danken ÖBB voor deze bestelling en kijken uit naar een langdurige, succesvolle samenwerking”, zegt Peter Spuhler, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van de Groep a.i. bij Stadler.

Voor het spoorvervoer van morgen

De nieuwe dubbeldekker elektrische treinstel is ontworpen voor een topsnelheid van 160 km per uur; het biedt 610 zitplaatsen of 380 zitplaatsen in de configuratie met vier wagens. Met een verbeterd acceleratiegedrag en daardoor kortere reistijden is hij bij uitstek geschikt voor drukke routes.
Bij het ontwerp van de nieuwe trein is vooral rekening gehouden met de wensen en eisen van reizigers voor dagelijkse werk- en vrijetijdsreizen. Elke individuele wagen heeft een ingang met een lage vloer en een geoptimaliseerde multifunctionele ruimte met meer ruimte en toegankelijkheid voor passagiers met fietsen, kinderwagens of bagage. Deze royaal ontworpen multifunctionele ruimte is direct verbonden met de in-/uitgangsruimte en maakt snelle passagierswisselingen mogelijk.
In de nieuwe KISS vinden passagiers ook een modern interieur, comfortabele stoelen, klimaatbeheersing en stopcontacten in elke rij stoelen. Bovendien zijn de nieuwe treinen uitgerust met een modern reizigersinformatiesysteem (monitoren met realtime informatie) en videobewaking. Voor passagiers met beperkte mobiliteit beschikt het middenrijtuig van de trein ook over een aantal rolstoelplaatsen met nieuwe, in hoogte verstelbare zijwandtafels.

Bron en foto: Stadler.

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.