Ontwerpen aan het spoor

Advertentie

ontwerpen aan het spoor
Van ontwerp tot uiteindelijk product

Publieksboek over de vormgeving op en aan het spoor na 1968. Ook dit boek verschijnt ter gelegenheid van het 175 Jaar Spoor.
Weinig organisaties hebben zo’n zichtbaar stempel gedrukt op het aanzien van ons land als de Spoorwegen. Sinds de introductie van de bekende gele treinen in 1968 is zo’n beetje alles aan het spoor – van stations tot spoorboekje, van bewegwijzering tot het treininterieur – ontworpen vanuit een overkoepelend streven naar samenhang en herkenbaarheid.
Ook dit boek wordt uitgegeven ter gelegenheid van 175 jaar Spoor, maar ook naar aanleiding van 10 jaar Spoorbeeld het ontwerp en vormgevingsbeleid van het spoor, heeft Spoorbouwmeester het initiatief genomen om een boek te laten publiceren over het belang van institutioneel ontwerpen en de bijzondere vormgeving op en rond het spoor in Nederland.
Dit boek laat zien dat ontwerpen voor het spoor meer is dan een technische uitdaging. Het gaat over het netwerk van spoorlijnen dat Nederland verbindt, over vervoersknooppunten waar duizenden mensen dagelijks gebruik van maken, maar ook over de kwaliteit van de reizigerservaring. Dit vraagt ontwerpers die over de grenzen van hun eigen disciplines samenwerken, bestuurders en vormgevers die gezamenlijk het belang inzien van ‘corporate identity’ en ontwerp, kortom, over verbanden die worden gelegd door overkoepelend vormgevingsbeleid.
In dit boek komen de bijzondere ontwerpen aan bod die symbool staan voor de belangrijke en rijke geschiedenis van ontwerpen aan het spoor. Maar dit boek is niet alleen een feest der herkenning, met bekende en onbekende verhalen, iconische ontwerpen en mooie beelden. Ontwerpen aan het spoor toont vooral de duurzame betekenis van samenhang en herkenbaarheid en vraagt aandacht voor de kracht van het ontwerp in de toekomst.
Maar wat belangrijker is voor ons treinliefhebbers is dat dit boek rijk geïllustreerd met onbekend beeldmateriaal van bijvoorbeeld treinontwerpen die nooit op de rails verschenen. Het is dan ook een boeiend naslagwerk en een zeer aantrekkelijk bladerboek over alle aspecten van het spoor, dat in geen boekenkast van ons mag ontbreken. Bestel het nu voor dat het uitverkocht is.
Ontwerpen aan het spoor.
Uitgever: nai010
Omslag: Hardcover
Formaat: 23 x 28 cm
Pagina’s: 184
Geheel in kleur
ISBN 978-94-6208-163-5
Prijs: € 44,50