Ondertussen in Spanje…………

Advertentie

In december 2016 zijn 24 nieuwe Sprinters van treinfabrikant Stadler op het Nederlandse spoor gekomen. Ondertussen wordt in Spanje bij treinfabrikant CAF hard gewerkt aan de productie van de 118 Sprinters Nieuwe Generatie. De eerste treinen van deze nieuwe Sprinters gaan in 2018 rijden, maar de eerste trein heeft – in de fabriek- al de eerste zelfstandige meters gemaakt.
Wilbert Wijns, programmamanager SNG: “ Een mooi tussenresultaat en nu door naar ‘capitulo final’. Het eerste treinstel is gereed en klaar om getest te worden. Samen met de leverancier (die is dan nog eigenaar van de trein) testen we alle technische systemen en hoe deze functioneren op het (Nederlandse) spoor. Eerst in de fabriek, later op bijvoorbeeld testcircuits in Velim en in een klimaatkamer in Wenen. Uiteindelijk komt dit treinstel naar Nederland om hier een uitgebreid test- toelatingsprogramma te doorlopen”.
De nieuwe Sprinters die CAF voor NS bouwt zijn gebaseerd op een bestaand treinontwerp (platform), aangepast aan de laatste Nederlandse en NS eisen. De nieuwe Sprinters zijn echte forensentreinen met zowel zit- als staplaatsen, brede gangpaden en zoveel mogelijk doorkijk door de trein.

Verder krijgt de trein:
• ruim (rolstoeltoegankelijk) toilet met een babyverschoontafel en handgrepen;
• goede toegankelijkheid voor rolstoelers of mensen met een kinderwagen, door de aanwezigheid van schuiftreden zodat zij eenvoudig de trein in kunnen;
• een groot multifunctioneel balkon voor bagage, kinderwagens en fietsen;
• LED-verlichting die zich aanpast aan het daglicht;
• energie zuinig en duurzaam ontwerp;
• speciale afvalbakken op de balkons voor gescheiden afvalinzameling;
• stopcontacten en USB aansluitingen in zowel de 1e als 2e klas;
• 10% ‘priority seats’, voor bijvoorbeeld reizigers die slecht ter been zijn.

NS investeert €2,5 miljard in nieuwe en gemoderniseerde treinen van NS. Vanaf eind 2016 zijn de eerste van 58 nieuwe Sprinters van Stadler ingestroomd. Ook volgen vanaf 2018 de 118 nieuwe Sprinters van CAF. Vanaf 2021 stromen de eerste van de 79 nieuwe Intercity’s in van Alstom.

Bij onze collega Railmagazine kan je deze eerste test meters zien