Oh, wat zijn ze mooi

Advertentie

Foto boven: Zo kunnen de nieuwe NS treinen eruit gaan zien.

Naar welk televisie woonprogramma de NS kijkt weten we niet, maar de ontwerpen zien er gelikt uit. Al moet het eerste treinstel van het type ICNG van de fabrikant Alstom nog worden afgeleverd, bij de NS wordt al gedacht aan een volgende materieelgeneratie. NS studeert op een nieuw type dubbeldekker voor intercitydiensten dat vanaf 2027 moet instromen.

Enkeldeks treinen

Na de dubbeldekkers konden we achtereenvolgens (DDM, DDAR en IRM) zien, allemaal enkeldeksmaterieel stroomden op de rails van Nederland in. Ook de 79 Intercity Nieuwe Generatie-stellen van Alstom zijn gelijksvloers. Met de groeiende drukte in de treinen zou je juist verwachten dat er meer dubbeldeksmaterieel wordt gekocht. Dat komt er over een aantal jaren ook, zo bleek tijdens de presentatie van het NS jaarverslag 2019. Er wordt bij onze nationale Spoorwegen de NS flink over de aanschaf van een nieuwe generatie intercitydubbeldekkers gedacht.

Aanbesteding in 2022 verwacht

Welke firma (Alstom/Bombardier, CAF of Stadler) bij deze firma’s heeft de NS de laatste tijd bestellingen kunnen plaatsen, uiteindelijk de nieuwe treinen gaat maken is nog een vraag. Maar de verwachting is dat er in de tweede helft van 2021 een eerste informatie uitvraag aan de industrie kan worden gedaan. Op basis van de resultaten daarvan kan in 2022 de formele aanbestedingsronde beginnen, waarna de levering in 2027 van start gaat.
Over de uiteindelijke aantallen en het interieur kan men nog maar weinig zeggen of laten zien. Financieel directeur Bert Groenewegen: “We willen geen dubbeldekkers meer voor de sprinterdiensten omdat het in- en uitstappen daarbij te veel tijd kost. We hebben daarvoor echt treinstellen met meer deuren nodig. Dubbeldekkers zijn daarentegen wél geschikt voor intercitydiensten.

ICNG bewust enkeldeks

Waarom is dan niet bij de bestelling van ICNG ook voor dubbeldeksmaterieel gekozen? Groenewegen: “Omdat we op de HSL-Zuid niet met dubbeldekkers willen rijden. Nederland heeft op veel plaatsen een slappe bodem. We willen de combinatie van het hoge gewicht van een dubbeldekker en hoge snelheden vermijden.” Eerder gaf NS ook als reden dat de treinen toegankelijk moesten zijn voor minder validen, en dan niet alleen de balkons van de treinen. De toekomstige IC-dubbeldekkers zijn dan ook bedoeld voor de diensten die niet via de HSL-Zuid gaan rijden. Behalve de ontwikkeling van nieuwe dubbeldekkers heeft NS overigens ook de optie om meer ICNG treinen bij te bestellen.

Trein van de toekomst

NS voorziet de komende jaren een aanzienlijke groei. Groenewegen wijst erop dat de groei de afgelopen jaren hoger is geweest dan in de Nationale Markt en Capaciteits Analyse door het Rijk werd voorspeld. Zo groeide het aantal reizigerskilometers het afgelopen jaar met 3,7%. Dat maakt het ook nodig dat het aanbod zitplaatsen meegroeit.
NS presenteerde eerder ideeën voor de Trein van de Toekomst. Toen werd duidelijk dat toekomstig nieuwe treinen na ICNG mogelijk een geheel ander interieur. Bij de presentatie van de Trein van de Toekomst ging NS uit van een trein met dubbeldeksrijtuigen en enkeldeks koprijtuigen. In hoeverre die ideeën daadwerkelijk toegepast gaan worden is niet duidelijk.

Treinen en interieur van de toekomst

Komende tien jaar komen er bijna 50.000 vervoersplaatsen bij in onze treinen, zoals nieuwe Intercity’s in de periode 2027-2030. De studie naar de nieuwe treinen loopt al, waarbij we ook kijken naar een zogeheten hybride trein die dubbel- en enkeldeks combineert. In de trein van de toekomst kun je je reistijd als eigen tijd besteden, met plekken en faciliteiten voor allerlei activiteiten.
Het slimme interieur biedt tijdens de spits maximale capaciteit, terwijl buiten de spits de reiziger maximaal gebruik kan maken van alle ruimte. De reiziger kan misschien wel plekken reserveren en krijgt aantrekkelijke keuzes om te bepalen met hoeveel comfort je wil reizen. Het streven is een modulair en circulair ontwerp, dat tijdloos en universeel inzetbaar is.

NS heeft in een enquête al voorbeelden van toekomstig interieur gedeeld met reizigers. Daar blijkt dat NS denkt aan hoge tafels in de 1e klas, waaraan gewerkt kan worden.

In de 2e klas overweegt NS ook een nieuwe module: een verhoogde 4-zits waardoor er extra ruimte onder de stoelen ontstaat voor het opbergen van de bagage. (Beelden aangeleverd door een reiziger die aan de enquête deelnam.)

Bron: NS en Treinreiziger.nl Foto’s NS©  Mecanoo