NVBS EETC Locomotief

Advertentie

Zaterdag 19 februari 2011 presenteerden Euro-Express-Treincharter (EETC) en de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen op station Amersfoort elektrische locomotief 1254. Het is de eerste locomotief van de serie 1200 die de roodbruine huisstijlkleur van EETC heeft gekregen. Bovendien is de machine voorzien van grote beeldmerken van de NVBS en het maandblad van de vereniging, Op de Rails. Het uiterlijk van de locomotief kwam voort na een samenwerking tussen beide partijen. Met de 1254 wil de NVBS het tachtigjarige jubileum van de vereniging onder de aandacht brengen en dat zal op deze manier zeker lukken.
EETC beschikt thans over drie dienstvaardige locomotieven van de serie 1200, waarvan tussen 1951 en 1953 25 exemplaren aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) werden afgeleverd. In 1998 stelde NS de laatste loc buiten dienst. Door kordaat optreden van twee spoorwegliefhebbers, Laurens Pit enLO Harry Schneider, kon een aantal locomotieven van de sloop worden gered. Enkele machines werden zelfs van het terrein van de sloper afgehaald. Vijf locomotieven kwamen vanaf 1999 in dienst van goederenvervoerder ACTS, die ze voornamelijk gebruikte voor containertreinen tussen het Rotterdamse havengebied en het noorden en oosten van Nederland. In 2009 nam ACTS afscheid van de 1200. Vier locomotieven gingen naar Pit en Schneider, die ze onderbrachten bij EETC. Vanaf 1 juli 2010 rijden de machines met leeg materieel tussen station Amsterdam C en opstelterrein Watergraafsmeer (in Amsterdam). Af en toe komen ze met extra treinen buiten de hoofdstad.
Als bijzonderheid kan tevens worden vermeld dat de 1254, als eerste 1200 ooit, een naam heeft gekregen. De locomotief is vernoemd naar John Hoekwater, in 1998 directeur van ACTS. Zonder hem was de reddingspoging van Pit en Schneider niet gelukt.
De NVBS is de grootste vereniging van liefhebbers van spoor- en tramwegen in Nederland. Het tijdschrift Op de Rails brengt maandelijks het actuele spoornieuws en artikelen over spoor en tram in binnen- en buitenland. De NVBS heeft een eigen onderkomen in station Amersfoort waarin onder andere de bibliotheek en het documentatiecentrum zijn gevestigd. Een groot aantal regionale afdelingen organiseert regelmatig bijeenkomsten.
EETC exploiteert sinds 1996 de Alpen Expres en De Ski-Trein voor de wintersportgangers; de AutoSlaap Trein brengt in de zomermaanden talloze vakantiegangers naar bestemmingen in Italië.