NS wil belang in Thalys van DB overnemen

Advertentie

Thalys_amsterdam_centraal
De Thalys klaar voor vertrek van Amsterdam naar Parijs

De Nederlandse Spoorwegen hebben interesse in het overnemen van een belang in de Thalys hogesnelheidstrein naar Parijs, dat nu nog in handen is van de DB. Dat liet een woordvoerder van NS zaterdag 16 augustus 2014 weten.
Thalys is eigendom van de Franse spoorwegen SNCF, het Belgische NMBS en het Duitse DB. Maar DB heeft begin dit jaar aangegeven van zijn belang af te willen. Mocht dit belang vrijkomen, dan wil NS graag ook financiële verantwoordelijkheid nemen, aldus de zegsman. Nu heeft NS alleen een aandeel in de ticketverkoop en bezit de NS twee Thalys-treinstellen. Een echt belang in de onderneming zou meer invloed geven op het traject van de Thalys naar Parijs. Thalys rijdt momenteel met hogesnelheidstreinen tussen Parijs – Amsterdam / Keulen. Door een belang in de Thalys zou ook meer invloed kunnen komen om met de Eurostar samen te werken naar Londen.

Oude Dubbeldekkers weer in dienst
NS maakte verder bekend dat het komend najaar 18 oudere dubbeldekkertreinen van stal haalt om de drukte in de spits te lijf te gaan. De treinen krijgen een kleine opknapbeurt, waarna ze weer worden ingezet. Er zijn nieuwe sprinters en intercitytreinen besteld, maar die kunnen nog niet door Bombardier geleverd worden. Om toch iets te kunnen doen aan de tjokvolle treinstellen in met name de spits, wordt de zogenoemde ‘strategische reserve’ van de vervoerder aangesproken.
Het najaar geldt traditioneel als de drukste periode van het jaar. Dat komt onder meer door het weer. Volgens de woordvoerder van NS kiezen veel mensen bij slecht weer voor reizen met het openbaar vervoer. Ja de trein is nog niet zo slecht.
Bron: AD – Belga – NS