NS opent met boek deuren van koninklijke wachtkamers in Europa

Advertentie

NS BoekUtrecht, 14 december 2013 – NS opent de deuren van Europese koninklijke wachtkamers voor het grote publiek met het nieuwe boek: ‘Koninklijke wachtkamers’. Het naslagwerk biedt een bijzonder kijkje achter de schermen van deze indrukwekkende monumenten die zelden voor het publiek te bezoeken zijn geweest. Lezers worden meegenomen op een Europese reis door de tijd door middel van fraaie foto’s van Martin Kers, achtergrondverhalen rondom de voormalige koninklijke gebruikers en de plannen voor de toekomst.
Het boek van 360 pagina’s opent de deuren van 31 wachtkamers in 15 Europese landen. Van Berlijn en Moskou tot Parijs en Amsterdam. Iedere wachtkamer heeft zijn eigen unieke geschiedenis en interieur, dat op prachtige wijze in beeld is gebracht in het boek. De inhoud is mede geplaatst tegen de context van de geschiedenis van de Europese landen met hun wijdvertakte vorstendommen.
Klant is koning

“NS is druk bezig om haar stations zo optimaal mogelijk in te richten naar de wensen van de reizigers. Voor ons is de vorst van toen de koning klant van nu. Zo willen we het verblijf van reizigers op het station zo aangenaam en comfortabel mogelijk maken. Tegelijkertijd zorgen we ook graag voor ons historisch erfgoed door de vier koninklijke wachtkamers in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Baarn in stand te houden. We doen dit vanuit de overtuiging dat oud en nieuw elkaar versterken. Dit boek is daar een mooi voorbeeld van”, aldus Michiel Noy, directievoorzitter NS Stations.
Nauwe band met het Koningshuis

Vanaf de oprichting in 1837 onderhoudt NS een nauwe band met het Koningshuis. Zo stelde Willem I zich met zijn persoonlijk vermogen garant voor de aanleg van spoorwegnetwerk in Nederland. Omdat vorsten in Europa door de eeuwen heen graag en regelmatig gebruik maakte van het spoor, werden in de stationsgebouwen van een aantal steden speciale ingangen en koninklijke wachtkamers ingericht. Veel van de koninklijke wachtkamers in Europa bestaan nog. Sommige hebben hun oorspronkelijke functie behouden, andere kregen een nieuwe rol. Het merendeel is met veel zorg gerestaureerd en vormt een bezienswaardigheid op zich.
Het boek ‘Koninklijke wachtkamers’ is vanaf eind december verkrijgbaar voor 39,95 euro bij alle AKO-winkels en in alle boekhandels op beste