NS mag 60 treinen definitief bestellen

Advertentie

R-Net trein
De nieuwe Stadler treinen voor de NS

NS gaat definitief ca. 60 Sprinters bestellen bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler. De treinen moeten vanaf eind 2016 gaan rijden om onze reizigers vanaf dan extra zitplaatsen en comfort te kunnen bieden. Dit model treinen (type Flirt) rijdt al in meerdere landen en heeft zich al bewezen. Het is alleen een beetje jammer dat door de Zwitserse hoge koers de NS nu meer moet betalen.

De Sprinters worden besteld, middels een zogeheten onderhandse gunning, om de treinen zo snel mogelijk te kunnen laten rijden. Dit is nodig vanwege o.a. het behoud van de ov-studentenkaart en de uitbreiding met MBO-scholieren. Zonder de bestelling zou NS te weinig treinen hebben om onze reizigers goed te kunnen bedienen.

Eind december dreigde een kort geding van concurrerende treinenbouwers Alstom en Bombardier, tegen de onderhandse gunning. Vandaag werd echter duidelijk dat partijen daar van afzien, waardoor NS door kan met de bestelling en het proces geen onnodige vertraging oploopt. “Een belangrijke opsteker die nog eens onderstreept dat NS op zorgvuldige wijze alles op alles zet om voor de reiziger voldoende comfortabele treinen te laten rijden nu en in de toekomst. Dat we nu definitief kunnen bestellen is een belangrijke steun in de rug”, aldus Engelhardt Robbe, CFO van NS.