NS maakt treinen tijdens lange ritten al schoon

Advertentie

vieze treinDe vieze treinen, die door de reizigers zelf gemaakt worden, is een grote ergernis.
De Spoorwegen gaan vanaf vandaag op de vier lange trajecten (naar Maastricht, Vlissingen, Groningen en Den Helder) de treinen tijdens de rit schoonmaken. Zo wil de NS voorkomen dat de treinen te smerig worden om in te zitten. Een schone trein is ook goed voor de sociale veiligheid.
Bijna ruimt geen reiziger zijn omgevallen milkshakebeker, een opengebarsten zakje chips, of een klodder mayonaise op. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verfrommelde gratis Metro kranten. Reden voor de NS om de tussentijdse poetsbeurt in te voeren. Al zijn de Spits treinen overvol, een op de drie treinreizigers maakt gebruik van deze vier lijnen.
De treinen werden voorheen pas aan het eind van de rit, als er genoeg tijd was, gereinigd. Nu stapt halverwege een schoonmaakploeg aan boord die prullenbakjes leegt, met een doekje de kringen en vlekken van tafeltjes en deuren verwijdert, kranten opruimt en losse troep opraapt. De toiletten en de vloeren krijgen pas op de eindbestemming een poetsbeurt. In de NS enquêtes wordt al jaren gevraagd om schoner treinen. Om dat de NS dit niet geloofde, hebben ze een test gedaan, waaruit bleek dat de klachten waar waren.