NS kan 14.000 extra zitplaatsen bieden

Advertentie

duitse ns wagen
Er zijn misschien zelfs NS Buffet wagens te huur.

NS kan 14.000 extra zitplaatsen bieden, ( dat zou eens SERVICE zijn, red Treinennieuws.nl).
De capaciteit van NS kan op korte termijn groeien met 14.000 zitplaatsen. Het beter benutten van bestaand materieel heeft veel potentie, maar ook zouden ruim honderd oude Duitse rijtuigen weer relatief in dienst kunnen. Dat blijkt uit een rondgang van OV-Magazine, vakblad voor openbaar vervoer.
Er staan er nog dertig Intercityrijtuigen ongebruikt langs de kant. Daarnaast kunnen internationale treinstellen die pas later in de ochtend naar het buitenland rijden in de ochtendspits verlichting brengen. Ook het rijdend houden van de Mat ’64, de zogeheten “Apekop”, biedt winst. De betere benutting van bestaand materieel komt al met al neer op ruim achtduizend zitplaatsen.
NS kan daarbij nog eens een beroep doen op oude Duitse rijtuigen die tussen 2006 en 2010 onder meer dienst deden op de lijn Amsterdam – Deventer. Volgens de verhuurder heeft hij meer dan honderd van dit type rijtuigen op voorraad. Dat gaat om vijf- tot zesduizend zitplaatsen. Sommige hebben zelfs nog de geel-blauwe kleurstelling van NS.
In Duitsland staan de rijtuigen nu langs de kant. Volgens de verhuurder heeft NS hem nog niet opnieuw benaderd. Op zijn snelst zouden de eerste van deze rijtuigen binnen vier tot acht weken op het Nederlandse spoor kunnen staan. De rijtuigen zijn internationaal goedgekeurd, wat betekent dat ze ook volgens de regels van ILT gewoon zijn toegestaan.
OV-Magazine verkende negen opties als eventuele oplossing voor het zitplaatsentekort. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu wil van NS voor de kerst een ‘alles-uit-de-kast-scenario’ zien om het capaciteitsprobleem op te lossen. Bron: OV-Magazine  Foto: Langs de Rails